Juodkalnijoje vykstant protestams inauguruotas naujasis ortodoksų lyderis | kl.lt

JUODKALNIJOJE VYKSTANT PROTESTAMS INAUGURUOTAS NAUJASIS ORTODOKSŲ LYDERIS

Juodkalnijos istoriniame Cetinės mieste sekmadienį inauguruotas naujasis Serbijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas šioje mažytėje Balkanų valstybėje, į ceremoniją atvykęs sraigtasparniu ir saugomas policijos, vaikiusios demonstrantus ašarinėmis dujomis.

Sprendimas Cetinės XV amžiaus vienuolyne inauguruoti vyskupą Joanikiję naujuoju Juodkalnijos metropolitu pakurstė etninę įtampą šalyje, 2006 metais atsiskyrusioje nuo Serbijos.

Protestuotojai nuo šeštadienio barikadomis blokavo kelius, vedančius į Cetinę, kur įsikūrusi Serbijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybė. Daliai juodkalniečių šis miestas taip pat yra suverenumo simbolis.

Vis dėlto kone trečdalis iš 620 tūkst. Juodkalnijos gyventojų vadina save serbais, o kai kurie net atsisako pripažinti Juodkalnijos nepriklausomybę.

Serbijos Ortodoksų Bažnyčia yra dominuojanti Juodkalnijoje, bet kritikai kaltina ją tarnaujant Belgrado interesams.

Tuo metu 2020-ųjų pabaigoje dirbti pradėjusią vyriausybę jos oponentai kaltina pernelyg glaudžiais ryšiais su šia Bažnyčia.

Bažnyčios paskelbtos nuotraukos rodo, kad Joanikijė ir Serbijos patriarchas Porfirijė į vienuolyną atskrido sraigtasparniu ir skambant varpams buvo skubiai nulydėti vidun.

„Giname savo orumą“

Aplink vienuolyną budėjo ir trumpą intronizacijos ceremoniją saugojo policija. Pareigūnai ašarinėmis dujomis ir garsinėmis patrankomis vaikė prie vienuolyno susirinkusius protestuotojus. Buvo sužeista per 20 žmonių, aštuoni asmenys per neramumus buvo areštuoti.

Ceremonijos metu Joanikijė žadėjo „tarnauti broliškam susitaikymui“ Juodkalnijoje ir sakė, kad „nesutarimai buvo išprovokuoti dirbtinai“.

Šeštadienį tūkstančiai protestuotojų automobiliais ar akmenimis blokavo kelius, daugelis demonstrantų naktį praleido šildydamiesi prie susikurtų laužų, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Esu čia, kad parodyčiau savo meilę šaliai, – sakė 50 metų Saska Brajovičius. – Nieko iš kitų neprašome, bet okupuojanti Serbijos Bažnyčia mūsų nepripažįsta. Giname savo orumą.“

Protestuotojus remia prezidento Milo Djukanovičiaus (Milo Džiukanovičiaus) Demokratinė socialistų partija (DPS).

Prezidentas kaltina kaimyninę Serbiją ir Serbijos Ortodoksų Bažnyčią tuo, kad jos „nepripažįsta Juodkalnijos ir juodkalniečių“.

M. Djukanovičius siekė mažinti Serbijos Ortodoksų Bažnyčios įtaką Juodkalnijoje ir burti nepriklausomą Ortodoksų Bažnyčią.

Tačiau per 2020 metų rugpjūčio rinkimus DPS pralaimėjo – pirmą kartą per tris dešimtmečius – Serbijos Ortodoksų Bažnyčios sąjungininkų vadovaujamam opoziciniam blokui.

Premjeras Zdravko Krivokapičius (Zdravkas Krivokapičius) apkaltino M. Djukanovičių sąmoningai kursčius įtampą dėl politinių tikslų.

Z. Krivokapičius paragino juodkalniečius „nepasiduoti manipuliacijoms“.

Cetinės vienuolyną, iš kurio šimtmečius iki Pirmojo pasaulinio karo pabaigos valdė Juodkalnijos lyderiai, Serbijos Ortodoksų Bažnyčios oponentai laiko Juodkalnijos Ortodoksų Bažnyčios, kuri tebėra labai maža ir nepripažįstama ortodoksiškajame pasaulyje, nuosavybe.

Metropolitas Joanikijė į naująjį postą buvo paskirtas gegužę, nuo COVID-19 mirus jo pirmtakui metropolitui Amfilohijei.

JAV ambasada paragino laikytis rimties ir savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Visų, kas remia daugiaetninę, įtraukią ir demokratinę Juodkalniją, prašome išsklaidyti dabartinę įtampą.“

GALERIJA

  • Juodkalnijoje vykstant protestams inauguruotas naujasis ortodoksų lyderis
  • Juodkalnijoje vykstant protestams inauguruotas naujasis ortodoksų lyderis
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS