K. Harris: JAV negali žaisti politinių žaidimų dėl pagalbos teikimo Ukrainai | kl.lt

K. HARRIS: JAV NEGALI ŽAISTI POLITINIŲ ŽAIDIMŲ DĖL PAGALBOS TEIKIMO UKRAINAI

Amerikiečių viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) šeštadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturi leisti, kad pagalbos Ukrainai teikimas būtų stabdomas dėl politinių ginčų, JAV Kongresui dar nepatvirtinus 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės pagalbos Kyjivui paketo.

„Kalbant apie mūsų paramą Ukrainai, turime išlikti tvirti ir negalime žaisti politinių žaidimų“, – sakė ji spaudos konferencijoje, stovėdama šalia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio.

Išreiškęs pasitikėjimą didžiausia Kyjivo finansine ir karine rėmėja, V. Zelenskis pridūrė, kad jis „nemano, jog mūsų strateginė partnerė leis sau nutraukti paramą Ukrainai“.

Abu vadovai kreipėsi į spaudą po dvišalių derybų Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose.

K. Harris pažymėjo, kad paskutinį kartą Miunchene jie buvo susitikę prieš dvejus metus, likus penkioms dienoms iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

„Per pastaruosius dvejus metus mes su jumis daug kalbėjomės ir jūs parodėte nepaprastą drąsą – ir pasiekimus mūšio lauke“, – sakė ji V. Zelenskiui.

Kalbant apie mūsų paramą Ukrainai, turime išlikti tvirti ir negalime žaisti politinių žaidimų.

„Ir mūsų parama yra nepalaužiama ir nesibaigianti“, – pabrėžė ji.

Dėkodamas K. Harris už JAV paramą nuo pat karo pradžios, V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukrainai „tokiu sudėtingu mums ir, žinoma, Jungtinėse Valstijose laikotarpiu reikia jūsų vienybės“.

Jungtinėse Valstijose šiais rinkimų metais, kai į Baltuosius rūmus gali sugrįžti Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), nuogąstaujama, kad jo sugrįžimas į valdžią gali pakenkti dabartinei JAV paramai Ukrainai.

D. Trumpas yra pasisakęs prieš prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) karinę paramą Ukrainai.

Kiek anksčiau šeštadienį V. Zelenskis pareiškė, kad yra pasirengęs surengti D. Trumpui „ekskursiją“ po fronto linijas.

JAV pagalba – gyvybiškai svarbi

Po susitikimo su K. Harris Ukrainos prezidentas paragino JAV Atstovų Rūmus patvirtinti J. Bideno pateiktą karinės pagalbos paketą.

„Tikimės teigiamo Kongreso sprendimo. Mums šis paketas yra gyvybiškai svarbus“, – sakė V. Zelenskis bendroje spaudos konferencijoje su K. Harris.

Jis pabrėžė, kad jo šalis yra priklausoma nuo tolesnės svarbiausio sąjungininko paramos ir yra labai dėkinga už ankstesnę pagalbą.

V. Zelenskis atsisakė komentuoti JAV vidaus politinius debatus ir artėjančius prezidento rinkimus, sakydamas, kad tai yra tik JAV žmonių klausimai, tačiau teigė, kad tikisi, jog JAV ir Ukrainos aljansas išliks.

„Nemanau, kad mūsų strateginis partneris gali sau leisti neremti Ukrainos“, – sakė V. Zelenskis.

Po ilgų atidėliojimų vieni iš dviejų JAV Kongreso rūmų – Senatas – neseniai patvirtino planus dėl naujos maždaug 60 mlrd. dolerių vertės pagalbos Ukrainai. Tačiau Atstovų Rūmų pritarimas dar negautas, nes tam priešinasi kai kurie dešiniojo sparno respublikonai, kuriuos remia buvęs prezidentas Donaldas Trumpas.

K. Harris pabrėžė, kad JAV ir toliau tvirtai remia Ukrainą ir kad J. Bidenas ir toliau kovos, kad būtų suteikta reikiama pagalba, skirta paremti šalį kovoje su tebesitęsiančia Rusijos invazija.

Gairės: Kamala Harris, JAV, karas Ukrainoje, parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS