K. Harris: niekas negali išvengti atsakomybės už Sausio 6-osios įvykių išprovokavimą | kl.lt

K. HARRIS: NIEKAS NEGALI IŠVENGTI ATSAKOMYBĖS UŽ SAUSIO 6-OSIOS ĮVYKIŲ IŠPROVOKAVIMĄ

  • 0

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) trečiadienį pareiškė, kad už pastangas panaikinti 2020-ųjų prezidento rinkimų rezultatus ir dėl to kilusį smurtą prie JAV Kapitolijaus atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn, net jei tai būtų eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

„Tegul įrodymai, faktai būna tokie, kokie yra“, – sakė K. Harris, duodama interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) Indonezijos sostinėje Džakartoje, kur ji dalyvauja regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime.

Federaliniai prokurorai apkaltino D. Trumpą, kuris yra favoritas laimėti respublikonų nominaciją 2024-ųjų prezidento rinkimams, dėl jo pastangų siekiant išlikti valdžioje 2020 metais. Džordžijoje buvusiam prezidentui taip pat pareikšti kaltinimai dėl plano pakirsti rinkėjų, kurie išrinko demokratą Joe Bideną (Džo Baideną), o ne D. Trumpą antrajai kadencijai, valią.

„Didžiąją savo karjeros dalį praleidau kaip prokurorė, – sakė K. Harris, kuri prieš persikeldama į Vašingtoną dirbti JAV Senate buvo Kalifornijos generaline prokurore. – Manau, kad žmonės turi būti traukiami atsakomybėn pagal įstatymą. O kai jie pažeidžia įstatymą, turėtų būti taikoma atsakomybė“.

Baltieji rūmai, siekdami išvengti bet kokio politinio kišimosi į prokurorų darbą, D. Trumpo baudžiamųjų kaltinimų klausimą komentavo atsargiai. Tačiau J. Bidenas ir K. Harris atvirai kalbėjo apie tai, ką jie laiko labai realiu pavojumi Amerikos demokratijai, kurį atskleidė 2020-ųjų rinkimų pasekmės.

„Demokratijos yra labai trapios, – sakė viceprezidentė interviu AP. – Jos bus stiprios tik tiek, kiek stiprus bus mūsų noras už jas kovoti.“

K. Harris vietoj J. Bideno atstovauja Jungtinėms Valstijoms Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) aukščiausiojo lygio susitikime.

Ji griežtai įspėjo dėl pranešimų, kad Rusija tariasi su Šiaurės Korėja dėl ginklų jos karui Ukrainoje, ir pavadino galimą aljansą neapgalvotu.

„Rusija buvo apkaltinta strategine nesėkme, – sakė ji. – Jos agresyvūs, neišprovokuoti veiksmai Ukrainoje lėmė tai, kad dabar Rusijos kariuomenės aura ir mitas yra išsklaidyti.“

K. Harris atmetė susirūpinimą dėl J. Bideno amžiaus, nors daugelis mano, kad jis yra per senas užimti prezidento pareigas. Neseniai tyrimų centro AP-NORC atlikta apklausa parodė, kad 77 proc. amerikiečių ir 69 proc. demokratų mano, jog jis per senas antrai kadencijai.

„Aš jį matau kiekvieną dieną. Daug laiko praleidžiame kartu Ovaliajame kabinete, kur matau, kaip jis sugeba suprasti problemas ir sudėtingus klausimus taip, kaip niekas kitas, ir priimti protingus ir svarbius sprendimus Amerikos žmonių vardu“, – sakė ji.

„Todėl noriu pasakyti, kad, mano nuomone, Amerikos žmonės galiausiai nori žinoti, kad jų prezidentas vykdo savo įsipareigojimus. O Joe Bidenas tai daro“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS