K. Harris: pasaulis išgyvena lemiamą istorijos akimirką | kl.lt

K. HARRIS: PASAULIS IŠGYVENA LEMIAMĄ ISTORIJOS AKIMIRKĄ

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) šeštadienį perspėjo Rusiją apie gresiančias „beprecedentes“ finansines sankcijas, jei įsiverš į Ukrainą, ir prognozavo, kad tokia ataka suartintų JAV ir jos sąjungininkes Europoje.

Pasaulis išgyvena „lemiamą istorijos akimirką“, pareiškė ji Ukrainos prezidentui, kuris pažymėjo norintis tik taikos savo šaliai.

K. Harris kalbą pasakė kasmetinėje Miuncheno saugumo konferencijoje kitą dieną po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė esąs „įsitikinęs“, jog Rusijos lyderis Vladimiras Putinas priėmė sprendimą įsiveržti į kaiminę Ukrainą.

„Aiškiai pareiškiu, kad galiu visiškai užtikrintai teigti, jog jei Rusija veršis į Ukrainą, JAV kartu su savo sąjungininkėmis ir partneriais pasirūpins, kad Maskva patirtų didelių ir beprecedenčių ekonominių išlaidų“, – kalbėjo K. Harris.

JAV viceprezidentė daugiausia europietiškai auditorijai kalbėjo, jog Vakarų „jėga slypi vienybėje“ ir kad invazija greičiausiai lemtų dar intensyvesni NATO buvimą prie Rusijos sienų.

Vėliau, pradėdamas susitikimą su Ukrainos lyderiu, K. Harris prakalbo apie „lemiamą istorijos akimirką“ ir patikino Volodymyrą Zelenskį: „Į bet kokią grėsmę jūsų šaliai žiūrime rimtai“.

Ukrainos prezidentas atsakė: „Aiškiai suprantame, kas vyksta. Tai mūsų žemė. Mes norime taikos.“

Jis taip ragino Vakarų sąjungininkes imtis „konkrečių žingsnių“, užsimindamas apie Ukrainos prašymus suteikti dar daugiau karinės ir ekonominės pagalbos.

V. Zelenskis taip pat pažymėjo, kad, Rusijos kariams susitelkus prie jo šalies sienų, Ukrainos kariuomenė iš esmės „gina visą Europą“.

Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, o prorusiški separatistai šalies rytuose kovoja su Ukrainos pajėgomis beveik aštuonerius metus.

JAV ir ES taiko sankcijas Rusijai dėl Krymo užgrobimo.

Vakarų šalių nerimas dėl invazijos į Ukrainą pastaraisiais mėnesiais išaugo, kai Rusija pasienyje su Ukraina subūrė daugiau nei 150 tūkst. karių.

K. Harris pažymėjo, kad J. Bideno administracija kartu su sąjungininkėmis mėgino geranoriškai bendradarbiauti su Maskva ir rasti diplomatinį sprendimą, tačiau Kremlius neatsakė tuo pačiu.

„Rusija ir toliau teigia esanti pasirengusi kalbėtis ir tuo pat metu siaurina diplomatijos kelius, – pažymėjo K. Harris. – Jos veiksmai tiesiog neatitinka žodžių.“

JAV viceprezidentė padėkojo sąjungininkėms Europoje už tai, kad, prasidėjus pastarajai krizei dėl Ukrainos, jos iš esmės užėmė vieningą poziciją.

Pasak pareigūnės, respublikonai ir demokratai Vašingtone, šiaip retai sutariantys daugeliu svarbių klausimų, šiuo atveju sutaria dėl būtinybės konfrontuoti V. Putiną.

„Mes nebuvome vienodoje padėtyje, – kalbėjo K. Harris, – tačiau susibūrėme ir dabar kalbame vieningu balsu. Ir tas balsas skambėjo ne tik dialoge ir diskusijose, siūlant tam tikrų nuolaidų, bet ir skamba suvokiant akimirką, kurioje esame – mes regime suverenią šalį, į kurią dar kartą gali būti įsiveržta.“

K. Harris penktadienį Miunchene susitiko su Estijos, Latvijos ir Lietuvos vadovais, kurie pabrėžė, kad didesnis JAV karių buvimas rytiniame NATO sparne yra būtinas.

Baltieji rūmai dar neatsakė, ar įvykdys šiuos prašymus, bet K. Harris savo šeštadienio kreipimesi užsiminė, jog invazija gali paskatinti sustiprinti amerikiečių pajėgų buvimą.

„Šių plačių ir suderintų priemonių taikymas padarys didelę žalą tiems, kurie turi būti patraukti atsakomybėn. Ir mes neapsiribosime ekonominėmis priemonėmis, – pažadėjo K. Harris. – Mes toliau stiprinsime savo NATO sąjungininkus rytiniame sparne.“

Tuo metu J. Bidenas ir kiti JAV pareigūnai įspėja, kad diplomatijai telikęs „siauras“ langas.

J. Bidenas penktadienį žurnalistams sakė manantis, kad V. Putinas nusprendė artimiausiomis dienomis įsiveržti ir imtis karinių veiksmų, kurie galėtų apimti ginčijamą Donbaso regioną Rytų Ukrainoje bei Kijevo sostinę.

Vėliau šeštadienį K. Harris turėtų susitikti su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu).

K. Harris savo kalboje pažymėjo, kad „nuo Šaltojo karo pabaigos“ Miuncheno konferencija dar nebuvo „sušaukta tokiomis sudėtingomis aplinkybėmis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kap malonu!!!!!!!

Amer_aglo_pidarastam_galaSs.

Golodomoras

Arteja kremliaus fasistu galas, arteja...

Faktas

Jei reikės rusams jie išvaduos Ukraina nuo fašistų. Užeis ten kur jiems reikės, jankių kvailų patarimų jiems nereikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS