K. Harris ragina nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože | kl.lt

K. HARRIS RAGINA NEDELSIANT NUTRAUKTI UGNĮ GAZOS RUOŽE

  • 1

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) sekmadienį paragino pritarti pasiūlytam šešių savaičių paliaubų susitarimui Izraelio ir „Hamas“ kare ir kritikavo Izraelį dėl nepakankamo pagalbos tiekimo į Gazos Ruožą.

„Atsižvelgiant į didžiulį kančių mastą Gazos Ruože, būtina nedelsiant nutraukti ugnį bent jau artimiausioms šešioms savaitėms, kas šiuo metu ir yra svarstoma“, – kalbėdama Selmoje, Alabamos valstijoje, sakė K. Harris.

Aukšto rango JAV pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad Izraelis iš esmės pritarė susitarimui, pagal kurį karo veiksmai bus nutraukti šešioms savaitėms, jei „Hamas“ sutiks paleisti labiausiai pažeidžiamus įkaitus.

„Taip bus išlaisvinti įkaitai ir gauta nemažai pagalbos“, – teigė K. Harris, ragindama „Hamas“ pritarti susitarimui.

„Hamas“ tvirtina, kad nori paliaubų. Susitarimas yra pateiktas. Ir, kaip jau sakėme, „Hamas“ turi su tuo susitarimu sutikti“, – pridūrė ji.

Ji taip pat išsakė iki šiol aštriausią aukščiausio rango JAV pareigūno kritiką Izraeliui ir paragino ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybę imtis priemonių, kad būtų padidintas humanitarinės pagalbos tiekimas Gazos Ruožui.

„Izraelio vyriausybė turi dėti daugiau pastangų, kad gerokai padidintų pagalbos srautą. Jokių pasiteisinimų“, – nurodė K. Harris.

Ji pridūrė, kad Izraelis „privalo atidaryti naujus sienos perėjimo punktus“ ir „neturi taikyti jokių nereikalingų apribojimų pagalbos teikimui“.

K. Harris savo kalbą pasakė netoli Edmundo Pettuso (Edmundo Petuso) tilto, kur 1965 metų kovo 7 dieną policija smurtu numalšino šimtų taikių aktyvistų eitynes.

Izraelio vyriausybė turi dėti daugiau pastangų, kad gerokai padidintų pagalbos srautą. Jokių pasiteisinimų.

Šis įvykis, pramintas kruvinuoju sekmadieniu, dar labiau paskatino paramą juodaodžių teisėms ir padėjo po kelių mėnesių priimti Balsavimo teisių įstatymą – federalinį įstatymą, draudžiantį rasinę diskriminaciją balsuojant.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje buvo išžudyta apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo oficialūs skaičiai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 30 tūkst. 410 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dušanski pasekėjai

Ta komedija vis labiau juokina. Pasaulis nebesusitvarko su kažkokia Izraelio vyriausybe... :) O gal nenori?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS