K. Kaljulaid susitiko su V. Putinu: siūlo atnaujinti ES ir Rusijos bendradarbiavimą | kl.lt

K. KALJULAID SUSITIKO SU V. PUTINU: SIŪLO ATNAUJINTI ES IR RUSIJOS BENDRADARBIAVIMĄ

  • 18

Estijos prezidentė susitiko su V. Putinu: siūlo atnaujinti ES ir Rusijos bendradarbiavimą Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid per ketvirtadienį vykstantį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pasiūlė atnaujinti ES ir Rusijos bendradarbiavimo programą.

„Atėjo laikas atnaujinti Europos Sąjungos ir Rusijos bendradarbiavimo programą. Taigi, susitikimui parinktas pats tinkamiausias laikas“, – pareiškė ji.

Estų lyderė taip pat paminėjo Rusijos ir Estijos palaikomus prekybos santykius.

„Ekonomika turi galimybę prisitaikyti prie politikų rinkimų, todėl yra galimybių nukreipti ją teigiama linkme“, – sakė K. Kaljulaid.

Europos Sąjunga yra paskelbusi Maskvai sankcijų dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir jos vaidmens separatistiniame konflikte Rytų Ukrainoje.

„Nenormali padėtis“

Anksčiau Rusijos prezidentas pareiškė, kad oficialių santykių nebuvimas tarp kaimyninių šalių yra nenormali padėtis.

„Mes seniai nesimatėme. Aukščiausio lygio susitikimas buvo prieš 10 metų. Visai neseniai užsienyje pasimatėme tik probėgšmais. Kontaktų tarp oficialių asmenų, oficialiųjų tarnybų, tarp kaimynių nebuvimas – nenormali padėtis“, – sakė Kremliaus vadovas.

Jis pridūrė, kad dėl šio santykių atšalimo dvišalės prekybos tarp Rusijos ir Estijos apimtys sumažėjo daugiau kaip 50 procentų.

„Objektyviai turime bendrų interesų, susijusių su Baltijos jūros regionu. Tai klausimai dėl saugumo ir ekologijos, klausimai, susijęs su transportu, tranzitu. Aišku, kad klausimų daug“, – kalbėjo V. Putinas.

Atnaujinta ambasada Maskvoje

K. Kaljulaid išreiškė viltį, kad restauruota jos šalies ambasada Maskvoje įkvėps naujos gyvybės dvišaliams santykiams.

„Šiandien atidariau Maskvoje restauruotą istorinį ambasados pastatą. Estijos ambasada Rusijoje šiame pastate buvo jau 1921 metais, kai ji buvo pirmoji Estijos... ir Europos diplomatinė atstovybė bolševikų Rusijoje“, – socialiniuose tinkluose parašė K. Kaljulaid po iškilmingos atidarymo ceremonijos.

„Tikiuosi, kad restauruotos ambasados atidarymas įkvėps naujos gyvybės ir Estijos, ir Rusijos santykiams, o mano buvimas čia yra ženklas, kad Estija pasirengusi bendrauti su kaimyne“, – pareiškė estų lyderė.

GALERIJA

  • K. Kaljulaid susitiko su V. Putinu: siūlo atnaujinti ES ir Rusijos bendradarbiavimą
  • K. Kaljulaid susitiko su V. Putinu: siūlo atnaujinti ES ir Rusijos bendradarbiavimą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Inuitas

Vemt norisi... tegul, ima pvzd. iš LENKIJOS, kurie, kuria ateitį su NATO, ir USA, mažai kreipdami dėmesį į EU, o tuo labiau į rusija, tiesdami kelius, prilygstančius Vokietijos standartams, tiltų, viadukų, gyv. namų statybas, paramos ir lengvatos fermeriams..... visko nesuminėsi....

Simas

Estu vista nutare susidraugauti su Putinu.Juokinga.

Anonimas

doIbajobe
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS