K. Kallas: Estija iki pat pergalės tvirtai rems Ukrainą | kl.lt

K. KALLAS: ESTIJA IKI PAT PERGALĖS TVIRTAI REMS UKRAINĄ

  • 0

Virtualiame susitikime su Ukrainos ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) penktadienį patvirtino, kad jos šalis ir toliau, iki pat pergalės, tvirtai rems Kyjivą.

Ukrainos ministras pirmininkas padėkojo Estijai ir asmeniškai K. Kallas už paramą jo šaliai, kovojančiai su Rusijos invazija.

„Ministras pirmininkas Šmyhalis man sakė, kad kiekvienas ukrainietis žino, jog Estija yra didžiausia jų draugė“, – sakė K. Kallas.

Pasak premjerės, ukrainiečiai kiekvieną dieną mūšiuose rodo, kaip gerai moka panaudoti vakarietiškus ginklus savo naudai.

„Tuo pat metu svarbu, kad laisvasis pasaulis ir toliau teiktų Ukrainai pagalbą ginklais ir kad pažadėti ginklai greitai pasiektų mūšio lauką. Ypač svarbi oro gynyba ir šaudmenys“, – sakė K. Kallas.

Ji taip pat sakė, kad Ukrainos pergalė būtina taikai.

„Taika turi būti teisinga ir ilgalaikė. Jos pagrindas turi būti teritorinis vientisumas ir agresoriaus persekiojimas“, – pabrėžė K. Kallas.

Premjerai taip pat kalbėjo apie Ukrainos kelią į NATO ir Europos Sąjungą.

Ministras pirmininkas Šmyhalis man sakė, kad kiekvienas ukrainietis žino, jog Estija yra didžiausia jų draugė.

„Šią vasarą Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime visi sąjungininkai sutarė, kad Ukrainos vieta yra NATO. Tik narystė NATO gali suteikti Ukrainai saugumo garantijas, užtikrinti pakankamą atgrasymą, kad būtų užkirstas kelias Rusijos agresijai ateityje, ir sustiprinti viso euroatlantinio regiono saugumą ir stabilumą. Estija ir toliau aktyviai remia Ukrainos narystę NATO“, – sakė K. Kallas.

Estija taip pat neseniai prisijungė prie Didžiojo septyneto (G-7) paramos Ukrainai deklaracijos. K. Kallas sakė, kad derybos dėl Ukrainos narystės ES, tikimasi, gali prasidėti jau šiais metais.

Premjerė taip pat pabrėžė, kad Estija ir toliau stengsis užtikrinti, kad visi agresijos nusikaltimus ir kitus tarptautinius nusikaltimus padarę asmenys būtų patraukti atsakomybėn ir kad šiuo tikslu būtų įsteigtas specialus tarptautinis tribunolas.

Premjerai taip pat kalbėjosi apie grūdų gabenimo Ukrainoje klausimus ir pasirengimą artėjančiai žiemai.

„Mes taip pat ieškome būdų, kaip Estija galėtų padėti Ukrainai tiekti savo derlių pasaulinei rinkai ir paremti šalies ekonomiką“, – sakė K. Kallas.

Gairės: Kaja Kallas, Estija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS