Kaip V. Zelenskis prisijaukino Ukrainos politiką ir pasipriešino V. Putinui? | kl.lt

KAIP V. ZELENSKIS PRISIJAUKINO UKRAINOS POLITIKĄ IR PASIPRIEŠINO V. PUTINUI?

  • 0

Prasidėjus karui Ukrainoje tiek Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tiek karo analitikai ir kai kurie Vakarų pareigūnai tikėjosi, kad Ukrainos valdžia suskils. Tačiau šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis liko Kyjive ir ramino gyventojus. Taip pat jis įsakė savo vyresniesiems padėjėjams, daugeliui kabineto narių ir didžiajai daliai vyriausybės likti Ukrainoje, nepaisant rizikos, rašo „The New York Times“.

Visi jie veikė efektyviai ir sinchroniškai, taip sukurdami vieningą fronto liniją, kuri tęsiasi iki šių dienų, nes nė vienas aukšto rango pareigūnas nepabėgo iš šalies karo akivaizdoje.

„Pirmosiomis karo dienomis visi buvo šokiruoti ir galvojo, ką daryti – likti Kyjive ar evakuotis. Prezidento sprendimas buvo toks, kad niekas niekur nebėgs – mes liksime Kyjive ir kovosime. Tai sutvirtino“, – sakė V. Zelenskio atstovas Serhijus Nikiforovas.

Tokiu savo elgesiu Ukrainos prezidentas iškilo didžiosios pasaulio dalies politikų ir žmonių akyse, nes kasdien demonstruoja drąsą ir pasipriešinimą siųsdamas vaizdo žinutes net ir vaikščiodamas po karščiausius puolamos savo šalies taškus. V. Zelenskis ragina šalis sąjungininkes siųsti ginklus, piniginę ar moralinę paramą Ukrainai ir taip padėti kovoje su Rusijos kariuomene. 

Kaip skelbia „The New York Times“, V. Zelenskio sėkmė taip pat yra susijusi su jo vyriausybės gebėjimu veikti sklandžiai ir imtis priemonių, padedančių žmonėms susidoroti su sunkumais bei pasirūpina, kad išliktų galimybė tiekti jiems būtiniausias prekes bei paslaugas.

Pavyzdžiui, sušvelninusi krovinių gabenimo taisykles, vyriausybė sugebėjo įveikti didžiulę maisto trūkumo riziką sostinėje Kyjive pirmosiomis karo dienomis. O kovo mėnesį jis sumažino mokesčius verslui iki dviejų procentų.

V. Zelenskis taip pat sudarė paliaubas su savo pagrindiniu politiniu oponentu – buvusiu Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, su kuriuo ginčijosi iki pat karo pradžios.

Jis gali tvirtai tikėtis mano paramos, nes dabar turime vieną priešą. Ir šio priešo vardas yra V. Putinas.

„Susitikau su V. Zelenskiu, paspaudėme vienas kitam rankas. Pasakėme, kad pradedame nuo nulio, jis gali tvirtai tikėtis mano paramos, nes dabar turime vieną priešą. Ir šio priešo vardas yra V. Putinas“, – kovo mėnesį sakė P. Porošenka.

Šiomis dienomis Ukrainos prezidento darbo vieta Bankovo ​​gatvėje yra tyli, tamsi erdvė, prigrūsta kareivių. Koridoriuose ir laiptinėse sienos nuo šūvių apsaugotos smėlio maišais.

Pasak „The New York Times“, V. Zelenskis kelis kartus per dieną nuo ryto gauna asmenines žinutes iš ginkluotųjų pajėgų vado generolo Valerijaus Zalužnio. Paskui vyksta rytinė vaizdo konferencija su ministru pirmininku ar kitais ministrų kabineto nariais, karinių bei žvalgybos agentūrų vadovais, kurie derina priimamus karinius ir civilinius sprendimus.

V. Zelenskio vaizdo kreipimaisi į JAV Kongresą, Didžiosios Britanijos parlamentą ir kitas vyriausybes tebėra lemiamas ir veiksmingiausias jo vaidmuo karo metu. Ukrainos ir Rusijos kariuomenės vis dar kovoja Ukrainos rytuose, tačiau informacinį karą Kyjivas aiškiai laimėjo. Ukrainos prezidento kalbos subūrė tautiečius ir paskatino tarptautinį palaikymą.

Kalbas V. Zelenskiui rašo tam paskirti rašytojai, tačiau jo atstovai jų neįvardijo.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, politika, karo politika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS