Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai? | kl.lt

KALĖDŲ DŽIAUGSMĄ TEMDO PANDEMIJOS ŠEŠĖLIS: KAIP ŠVENČIA PASAULIO GYVENTOJAI?

Su pandemijos suvaržymais susiduriantys šimtai milijonų pasaulio gyventojų kukliau švenčia Kalėdas, per kurias įprastomis sąlygomis būtų daug kelionių ir didelių susibūrimų.

Kovos su daugiau nei 1,7 mln. gyvybių nusinešusia koronaviruso pandemija pabaigos dar nesimato, nepaisant prasidėjusių masinio vakcinavimo kampanijų, kurios teikia vilčių, kad ilgainiui gyvenimas sugrįš į įprastas vėžes. 

Apie naują užsikrėtimų paros rekordą pranešusioje Pietų Korėjoje dauguma bažnyčių penktadienį buvo tuščios, tikintieji šventinėse apeigose galėjo dalyvauti internetu.

„Tikrai skauda širdį žiūrint į tai“, – sakė vienos Seulo penkiasdešimtininkų bažnyčios, paprastai sulaukiančios iki 10 tūkst. tikinčiųjų, narys Park Jae-woo (Pak Dževu), penktadienį galėjęs pasveikinti tik bažnyčios darbuotojus ir choristus.

Pietų Korėja buvo laikoma kovos su koronaviruso pandemija pavyzdžiu, dauguma jos gyventojų skrupulingai laikosi sveikatos apsaugos pareigūnų rekomendacijų, tačiau penktadienį šalyje buvo pranešta apie paros rekordą  – 1 241 naują užsikrėtimo atvejį.

Filipinuose, kur gyventojų dauguma yra katalikai, šventines apeigas sudrebino 6,3 balo stiprumo žemės drebėjimas, dar labiau sugadinęs vakarėlių ir kalėdinių giesmių giedojimo draudimų temdomą šventinę nuotaiką.

Scanpix nuotr.

Sidnėjuje, nepaisant šilto oro, paprastai iškylas rengiančios minios vengė populiariojo smėlėtojo Bondajaus paplūdimio, ant bangų nesimatė banglentėmis plaukiojančių Kalėdų Senelių, o patruliuojantys policijos pareigūnai prižiūrėjo, kad visi laikytųsi saugaus atstumo.

Popiežiaus Pranciškaus, 1,3 milijardo katalikų dvasinio vadovo, aukotose Bernelių mišiose Šv. Petro bazilikoje dalyvavo mažiau nei 200 kaukėmis veidus užsidengusių tikinčiųjų, kurių dauguma buvo Vatikano darbuotojai.

Paprastai vidurnaktį rengiamos mišios šiemet prasidėjo 19 val. 30 min. (20 val. 30 min. Lietuvos laiku), kad nebūtų pažeista Italijoje įvestos komendanto valandos tvarka.

Prieš pandemiją bilietus į šias popiežiaus aukojamas mišias buvo įsigiję keli tūkstančiai tikinčiųjų ir turistų.

Ketvirtadienio vakarą Šv. Petro aikštė, kur paprastai Kūčių vakarą susirenka minios žmonių, buvo ištuštėjusi, nušviesta tik ten iškilusios kalėdinės eglės lempučių ir policijos automobilio švyturėlių.

Ketvirtadienį visoje Italijoje Kalėdų ir Naujųjų Metų laikotarpiui buvo įvesti nauji griežti suvaržymai. Italija yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalis Europoje, nuo pandemijos pradžios užregistravusi beveik 71 tūkst. mirčių ir daugiau nei 2 mln. užsikrėtimo atvejų.

Scanpix nuotr.

Kalėdų išvakarėse aukojamomis mišiomis švenčiamas Jėzaus Kristaus gimimas Betliejuje.

Savo homilijoje argentiniečių kilmės popiežius pabrėžė, jog kūdikėlio gimimas primena, kad nereikia leisti dienų „skundžiantis savo likimu“ ir kad vietoje to reiktų „šluostyti ašaras tų, kurie kenčia“, ir tarnauti „vargingiesiems“.

Neseniai 84-ąjį gimtadienį atšventęs pontifikas penktadienį savo aštuntą kalėdinį sveikinimą „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“) paskelbs būdamas patalpoje, atsižvelgdamas į suvaržymus dėl koronaviruso pandemijos, antradienį pranešė Vatikanas.

Per Kalėdas, gruodžio 25-ąją, popiežius tradiciškai kreipimąsi „Urbi and Orbi“ skelbia iš Šv. Petro bazilikos balkono. Tačiau šiemet Italijoje dėl koronaviruso pandemijos Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiui įvesti nauji griežti suvaržymai, siekiant pažaboti ligos plitimą.

„Popiežius Pranciškus paskelbs Kalėdų žinią ir suteiks palaiminimą „Urbi et Orbi“ Vatikano apaštalinių rūmų Palaiminimų salėje“, – sakoma Vatikano pranešime.

Mažiau žmonių Betliejuje

Betliejus, kur, kaip tikima, gimė Jėzus, Kalėdoms ruošėsi kitaip nei anksčiau.

Bernelių mišios Kristaus Gimimo bazilikoje paprastai būna įspūdingiausios apeigos švenčių sezonu, per kurį į Betliejų Izraelio okupuotame Vakarų Krante atvyksta šimtai tūkstančių žmonių.

Tradicinės mišios ketvirtadienį buvo transliuojamos internetu. Į baziliką, kuri prieš pamaldas buvo dezinfekuota, buvo įleisti tik dvasininkai ir atrinkti asmenys.

Scanpix nuotr.

„Visi jaučiasi paniurę, išsekę, per ilgai prislėgti šios mūsų gyvenimus apėmusios pandemijos naštos“, – sakė Jeruzalės arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa (Pjerbatista Picabala), aukščiausio rango katalikų dvasininkas Šventojoje Žemėje.

Karo nuniokos šiaurės rytų Sirijos Kamišli mieste šimtai daugiausiai krikščionių gyvenamo rajono gyventojų susirinko į kalėdinės eglutės įžiebimo ceremoniją, nepaisydami saugumo reikalavimų ir apsaugines kaukes iškeitę į Kalėdų Senelio kepures.

„Mes nerimavome, kad šiemet dėl koronaviruso pandemijos šventės bus atšauktos, bet, kaip matote, visi švenčia ir mes laimingi“, – sakė dviejų vaikų mama 36 metų Maria Danhou.

Šventinė izoliacija

Vokietija dėl pandemijos buvo privesta atšaukti populiarias kalėdines muges, o Kuveite, kur gyvena didelė krikščionių bendruomenė, bažnyčios buvo uždarytos iki sausio 10 dienos.

Daugeliui izoliacija, lydėjusi besibaigiančius metus, truks iki Kalėdų ir dar ilgiau. Viena tokių šalių yra Belgija, kur daugumai gyventojų leidžiama priimti ne daugiau nei vieną lankytoją.

Tuo metu britai tapo atskirti nuo daugelio pasaulio šalių dėl Jungtinėje Karalystėje atsiradusio naujos atmainos koronaviruso.

Kai kurie įvesti JK sienų kirtimo suvaržymai švenčių laikotarpiui buvo laikinai sušvelninti, tačiau Britanijoje iki šiol yra įstrigę tūkstančiai kitų Europos šalių gyventojų.

„Kalėdos namie? Pamirškit“, – sakė vilkiko vairuotojas prancūzas Laurent'as Beghinas (Loranas Beginas), kuris pristatė į JK dažų krovinį ir įstrigo kitoje Lamanšo sąsiaurio pusėje.

GALERIJA

  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
  • Kalėdų džiaugsmą temdo pandemijos šešėlis: kaip švenčia pasaulio gyventojai?
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS