Kambodžą pasiekė 1600 tonų atliekų: tai – įžeidimas, šalis imasi atsakomųjų veiksmų | kl.lt

KAMBODŽĄ PASIEKĖ 1600 TONŲ ATLIEKŲ: TAI – ĮŽEIDIMAS, ŠALIS IMASI ATSAKOMŲJŲ VEIKSMŲ

  • 1

Iš Vakarų šalių į Pietryčių Aziją buvo atgabentos plastikinių atliekų siuntos, bet šios šalys neketina tapti sąvartynu, todėl gautas atliekas nusprendė siųsti atgal.

Atliekų perdirbimas yra nuolatinė pasaulinė problema ir Vakarų šalys atliekų siuntas siunčia į vargingesnes šalis. Tačiau Kambodža nenori tapti sąvartynu ir teigia, kad 1600 tonų plastiko atliekų nusiųs atgal į Ameriką ir Kanadą.

Visos bėdos prasidėjo praėjusiais metais, kai Kinija uždraudė plastikinių atliekų importą iš užsienio šalių ir pasaulinis atliekų perdirbimas tapo dar chaotiškesnis.

Labiau išsivysčiusios šalys susidūrė su problema, kur dėti kalnus atliekų, ir joms teko ieškoti kitų šalių, kurios priimtų jų atliekas.

Kambodža – ne šiukšlių dėžė

Viena paskutinių atliekų siuntų iš Vakarų šalių buvo aptikta Kambodžos Sihanoukville‘io uoste. Kambodžos Aplinkos ministerijos atstovas Neth‘as Pheaktra „AFP“ teigė, kad nusiųs atliekas ten, iš kur jos atkeliavo.

„Kambodža ne šiukšlių dėžė, skirta išmesti pasenusioms technologijoms“, – teigė Neth‘as. Pasak jo, į Kambodžą iš JAV atkeliavo 70 konteinerių, pilnų plastiko atliekų, o dar 13 tokių konteinerių atsiuntė Kanada.

Kambodžos „Transparency International“ vykdomasis direktorius Preap‘as Kol‘as teigė, kad šiukšlių pristatymas buvo rimtas įžeidimas. Kambodža priėmė šį smūgį ir imasi atsakomųjų veiksmų.

Pietryčių Azijos šiukšlių problema

Kambodžos Generalinio muitinės ir akcizų departamento direktorius Kun‘as Nhim‘as sakė, kad šiuo klausimu veiksmų ėmėsi ir kitos regiono šalys, įskaitant Malaiziją, Indoneziją ir Filipinus. Nhim‘as dėstė, kad nuo 2018-ųjų spalio mėn. į šalį atkeliavo 83 konteineriai, pilni plastiko atliekų.

Blogiausia, kad Kambodžoje tai sukelia problemų, nes šalyje trūksta infrastruktūros ir beveik nėra bendro supratimo apie šią aktualią atliekų problemą.

Kambodža nėra vienintelis šių nepageidaujamų „prekių“ gavėja Pietryčių Azijoje. Elektroninės atliekos taip pat yra problema ir daugybė konteinerių su atliekomis juda nuo vieno uosto prie kito, bandant surasti šalį, kuri priimtų atliekas. 

Indonezija jau kiek anksčiau skelbė, kad gautas atliekas siųs atgal į Prancūziją ir kitas labiau išsivysčiusias šalis. Malaizija taip pat pareiškė, kad grąžina 450 tonų atliekų. Tą patį nusprendė daryti ir Kambodža. Panašu, kad Vakarų šalys turės pačios tvarkytis su savo sukurta problema, o ne numesti ją mažesnėms šalims.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Visai tie komuniagos isnaglejo

Jiems matai spalvingai ipakuota demokratija nepatinka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS