Kambodžos mokyklos teritorijoje rasta tūkstančiai karo laikų sprogmenų | kl.lt

KAMBODŽOS MOKYKLOS TERITORIJOJE RASTA TŪKSTANČIAI KARO LAIKŲ SPROGMENŲ

  • 1

Vienos Kambodžos mokyklos teritorijoje sekmadienį buvo rasta tūkstančiai nesprogusių sprogmenų, likusių nuo šalies pilietinio karo laikų, pranešė valdžios institucijos.

Praėjus keliems dešimtmečiams po žiauraus konflikto ir septintajame dešimtmetyje prasidėjusio JAV bombardavimo, šalis tebėra viena iš labiausiai subombarduotų ir užminuotų pasaulyje.

Per tris dienas išminuotojai Kratjė provincijoje esančios vidurinės mokyklos teritorijoje aptiko daugiau kaip 2 000 sprogmenų, įskaitant daugiau kaip 1 000 granatų M79, sakė Kambodžos kovos su minomis centro generalinis direktorius Heng Ratana.

Naujienų agentūrai AFP jis teigė, kad sprogmenų likučiai buvo rasti po to, kai mokykla išvalė žemę sodui plėsti.

Pasak H. Ratana, mokykla laikinai uždaryta.

Vaizduose buvo matyti eilėmis sukrautos iškastų surūdijusių sprogmenų krūvos.

„Tai didžiulė sėkmė mokiniams. Šiuos sprogstamuosius užtaisus lengva susprogdinti, jei kas nors įsikasa į žemę ir juos paliečia“, – sakė centro vadovas.

Jis pridūrė, kad karo metu šioje vietoje buvo karinė stotis, o atlikus teritorijos valymo operaciją tikriausiai bus rasta daugiau sprogmenų.

Kambodžos pilietinis karas truko iki 1975 metų, o Jungtinės Valstijos ir tuometiniai Šiaurės bei Pietų Vietnamas rėmė skirtingas puses.

JAV bombardavimo ir paliktų minų laukų padariniai jau seniai tragiški – per pastaruosius keturis dešimtmečius užmynę ar užvažiavę ant minų ar bombų žuvo apie 20 000 Kambodžos gyventojų.

Išminavimo darbai tęsiami iki šiol, o juos baigti vyriausybė žada iki 2025 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Ukraina irgi galės dar kokį šimtą metų rankiotis paliktas minas. Bus darbo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS