Kanada nebus įbauginta, sako J. Trudeau, Kinijai išsiuntus kanadiečių diplomatę | kl.lt

KANADA NEBUS ĮBAUGINTA, SAKO J. TRUDEAU, KINIJAI IŠSIUNTUS KANADIEČIŲ DIPLOMATĘ

  • 2

Kinijos sprendimas išsiųsti Kanados konsulę po to, kai Otava šią savaitę pranešė grąžinanti namo Kinijos diplomatą, kaltinamą bandymu įbauginti Pekiną kritikuojantį Kanados įstatymų leidėją, neišgąsdins Kanados, antradienį pareiškė šalies ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

„Nusprendėme, kad mums reikia atsakingai judėti pirmyn ir pasiųsti labai aiškią žinią, kad mes nesutiksime su užsienio kišimusi ir, kokie bebūtų jų paskesni sprendimai, mūsų tai neįbaugins“, – pareiškė jis žurnalistams Otavoje po to, kai Pekinas jo vyriausybę apkaltino siekiu sabotuoti dvišalius santykius.

Kinija anksčiau antradienį pareiškė išsiunčianti Kanados konsulę Šanchajuje, reaguodama į tai, kad Otava pranešė grąžinanti namo Kinijos diplomatą, kaltinamą bandymu įbauginti Pekiną kritikuojantį Kanados įstatymų leidėją.

Dėl šių žingsnių abi šalys, kurių santykiai pašliję jau kelerius metus, įsivėlė į naują diplomatinį konfliktą.

Jis prasidėjo po to, kai Kanadoje kilo pasipiktinimas dėl įtarimų, kad Kinijos žvalgyba planavo taikyti sankcijas parlamentarui Michaelui Chongui (Maiklui Čongui) ir jo giminaičiams Honkonge už tai, kad jis parėmė pasiūlymą, kuriame Pekino veiksmai Sindziango regione smerkiami kaip genocidas.

Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly (Melani Žoli) pareiškė, kad Toronte gyvenantis Kinijos diplomatas Zhao Wei (Džao Vei), kuris, kaip įtariama, dalyvavo šioje schemoje, turės išvykti iš šalies.

Pasak jos, Kanada „netoleruos jokio užsienio kišimosi į mūsų vidaus reikalus“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį pasmerkė sprendimą išsiųsti Zhao Wei ir nurodė Kanados konsulei Jennifer Lynn Lalonde (Dženifer Lin Lalond) iki gegužės 13 dienos išvykti iš šalies.

„Užsienio diplomato paskelbimas persona non grata yra svarbus ir rimtas žingsnis“, – pripažino J. Trudeau ir pridūrė, jog tai demonstruoja Kanados ryžto tvirtumą.

„Ir toliau darysime viską, kas būtina, kad kanadiečiai ir toliau būtų apsaugoti nuo užsienio kišimosi ar bauginimo“, – pridūrė jis.

Kanados premjeras patiria vis didesnį spaudimą laikytis griežtos pozicijos Kinijos atžvilgiu, pastaraisiais mėnesiais paaiškėjus, kad ji siekė paveikti 2019 ir 2021 metais vykusius Kanados rinkimus jo partijos naudai.

Pekino ir Otavos santykiai yra įtempti nuo tada, kai 2018 metais Kanada pagal JAV išduotą orderį suėmė kinų technologijos milžinės „Huawei“ finansų direktorę. Reaguojant į tai, du Kanados piliečiai buvo sulaikyti Kinijoje.

Visi trys galiausiai buvo paleisti, tačiau Pekinas ir toliau kritikavo Otavą už tai, kad ji palaiko Vašingtono Kinijos politiką, o Kanados pareigūnai nuolat kaltino Kiniją kišimusi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ar jos kartais ne padaras ?

buko Kanados gaidzio

kalba.... Jam oficialiai Kinijos prezidentas pasake --kad jis pliuskis ir kad su tokiu asilu jis nenoretu aplamai bendraut [ beje tai pasake prie visu pasaulio diplomatu--yra video ] pasikuiskit archivuose surasit ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS