Kanados parlamentas užkirto kelią pirmalaikiams rinkimams | kl.lt

KANADOS PARLAMENTAS UŽKIRTO KELIĄ PIRMALAIKIAMS RINKIMAMS

Kanados liberalų vyriausybė, vadovaujama premjero Justino Trudeau, trečiadienį išvengė nepasitikėjimo pareiškimo parlamente, daugumai įstatymų leidėjų balsavus prieš konservatorių pateiktą iniciatyvą sukurti specialų kovos su korupcija komitetą.

Liberalų vyriausybė skelbė, kad šį balsavimą dėl konservatorių iniciatyvos laiko pasitikėjimo ministrų kabinetu klausimu.

J. Trudeau Liberalų partija pernai vėl laimėjo rinkimus, tačiau neturi daugumos parlamente ir jai reikalingas bent vienos opozicinės partijos palaikymas, kad išsilaikytų valdžioje.

Kairiojo sparno Naujoji demokratinė partija (NDP) ir žalieji per balsavimą palaikė vyriausybę, kad būtų išvengta pirmalaikių rinkimų.

„Kalbama apie vyriausybės paralyžių per patį pandemijos įkarštį“, – sakė Bendruomenių Rūmų pirmininkas liberalas Pablo Rodriguezas, turėdamas galvoje siūlymą steigti specialų komitetą.

Pasak žemųjų parlamento rūmų pirmininko, priėmus šią iniciatyvą opozicija galėtų „diena iš dienos“ kviesti ministrus duoti parodymų ir tokiu būdu trukdyti jiems dirbti.

Paskelbdamas, kad jo partija palaikys vyriausybę, NDP lyderis Jagmeetas Singhas sakė, kad partija nori sutelkti dėmesį į tai, ko reikia Kanadai per pandemiją.

Opoziciniai konservatoriai ir Kvebeko blokas tvirtino, kad liberalai vengia nuodugnaus kovai su pandemija skirtų programų ir sutarčių tikrinimo. Liberalams rugpjūtį laikinai uždarius parlamentą, buvo nutrauktas komitetų, vykdžiusių tyrimą dėl vyriausybės sutarties su labdaros organizacija „We Charity“, darbas.

J. Trudeau pripažino, kad jam derėjo nusišalinti, vyriausybei priimant sprendimą pasirašyti sutartį su „We Charity“ administruoti lėšas, skiriamas dėl koronaviruso pandemijos su sunkumais susiduriantiems studentams.

Beveik milijardo Kanados dolerių programa atsidūrė tyrėjų taikiklyje paaiškėjus, kad ją administruoti buvo pasirinkta organizacija „We Charity“, su kuria dirbo J. Trudeau šeimos nariai. „We Charity“ premjero sutuoktinei, broliui ir motinai sumokėjo beveik 300 tūkst. Kanados dolerių už kalbas organizacijos renginiuose.

Konservatoriai sakė, kad jų siūlomas steigti komitetas galėtų ištirti „We Charity“ reikalą.

Toronto universiteto profesorius Robertas Bothwellas prognozuoja, kad rinkimai įvyks pavasarį. Visgi jis pabrėžė, jog tai priklausys ir nuo to, kaip seksis tvarkytis su pandemija.

„J. Trudeau nėra labai populiarus, – sakė jis. – Jo žavesys išblėso.“

Anot profesoriaus, premjerui išsaugoti postą padeda silpna opozicija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS