Kardinolas G. Pellas paleistas iš kalėjimo, teismui patenkinus jo apeliaciją | kl.lt

KARDINOLAS G. PELLAS PALEISTAS IŠ KALĖJIMO, TEISMUI PATENKINUS JO APELIACIJĄ

Nešlovę užsitraukęs kardinolas George'as Pellas (Džordžas Pelas) antradienį buvo paleistas iš kalėjimo, Australijos Aukštajam Teismui patenkinus jo apeliacinį skundą ir panaikinus apkaltinamąjį nuosprendį nepilnamečių tvirkinimo byloje.

Šiuo verdiktu padėtas taškas aukščiausio Katalikų Bažnyčios pareigūno, apkaltinto seksualine prievarta prieš vaikus, teismo procese.    

78 metų G. Pellas buvo išteisintas dėl visų penkių kaltinimų praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje seksualiai išnaudojus du 13-mečius choristus, Aukštajam Teismui panaikinus buvusiam Vatikano iždininkui nepalankius prisiekusiųjų ir žemesnės instancijos apeliacinio teismo sprendimus.

G. Pellas jau išvyko iš Barvono kalėjimo netoli Melburno. Jo pasiimti atvažiavo juodas automobilis, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Kardinolas buvo už grotų nuo 2019 metų kovo. 

G. Pellas, visą laiką atkakliai tvirtinęs, jog yra nekaltas, išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad antradienio sprendimu buvo ištaisyta „didelė neteisybė“.  

2018 metų gruodį prisiekusieji pripažino G. Pellą kaltu. Pernai rugpjūtį Viktorijos valstijos Apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija atmetė pirmą jo skundą. Už kardinolui nepalankų sprendimą pasisakė du iš trijų teisėjų.

Australijos Aukštasis Teismas savo nutartyje nurodė, jog „esama didelės galimybės, kad buvo nuteistas nekaltas žmogus, nes jo kaltė neįrodyta objektyviais ir patikimais įrodymais“.   

Septyni teisėjai vienbalsiai nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas „nesvarstė klausimo, ar nesama didelės galimybės, jog nusikaltimo nebuvo“.

Visgi G. Pello teisinės bėdos greičiausiai dar nesibaigs, nes jam gresia kelios civilinės bylos. Vieno iš minėtų choristų, dabar jau mirusio, tėvas anksčiau sakė, kad kreipsis į civilinių bylų teismą.

Sunku suvokti

Kardinolui iškelta byla iš esmės buvo grindžiama vieno dar gyvo tariamai nuo jo nukentėjusio asmens liudijimais. Per uždarą teismo posėdį jis tvirtino, kad G. Pellas panaudojo lytinę prievartą prieš du berniukus Melburno katedroje. Tuo metu G. Pellas buvo Melburno arkivyskupas. 

Antras choristas 2014 metais mirė nuo narkotikų perdozavimo; nėra žinoma, kad jis būtų kalbėjęs apie lytinį išnaudojimą. Dėl teisinių priežasčių šių asmenų vardai neskelbiami.

Mirusio choristo tėvui atstovaujanti advokatė Lisa Flynn (Liza Flin) sakė, kad jos klientas yra „pasibjaurėjęs“ ir „negali patikėti“ teismo sprendimu.

„Jam sunku suvokti Australijos Aukštojo Teismo sprendimą. Jis sako nebetikintis mūsų šalies baudžiamosios teisės sistema“, – sakė ji. 

„Jis niršta, kad žmogus, kurį jis laiko kaltu dėl sūnaus seksualinio išnaudojimo ir kurį prisiekusieji vienbalsiai pripažino kaltu, šiandien buvo išteisintas“, – kalbėjo advokatė.  

Nukentėjusiųjų paramos grupė – Mėlynojo mazgo fondas (Blue Knot Foundation) – pareiškė, kad antradienį paskelbtas verdiktas bus „triuškinamas“ smūgis prievartos aukoms. 

„Vaikų lytinio išnaudojimo pandemija Katalikų Bažnyčioje sukėlė pavojų milijonų vaikų, suaugusiųjų, kuriais jie tapo, saugumui ir žmogiškajai moralei“, – sakė organizacijos vadovė  Cathy Kezelman (Keiti Kezelman).    

„G. Pellas atgavo laisvę, tačiau daugelis prievartos aukų nėra laisvos – jos įkalintos jų gyvenimus sugriovusių nusikaltimų siaube“, – kalbėjo ji. 

Kardinolas Bažnyčios išplatintame pareiškime savo ruožtu padėkojo advokatams, šalininkams bei artimiesiems ir pabrėžė „nelaikantis pikta“ jį apkaltinusio asmens atžvilgiu.  

„Nenoriu, kad mano išteisinimas padidintų daugelio jaučiamą skausmą ir kartėlį; skausmo ir kartėlio tikrai pakanka“, – sakė jis.   

„Tačiau mano teismas nebuvo referendumas dėl Katalikų Bažnyčios ar to, kaip Bažnyčios valdžia Australijoje reagavo į pedofilijos nusikaltimą bažnyčioje“, – rašoma kardinolo pareiškime.   

„Buvo sprendžiama, ar aš įvykdžiau šiuos baisius nusikaltimus. Aš jų neįvykdžiau“, – pabrėžė jis.

Verdiktas šioje itin daug dėmesio sulaukusioje byloje buvo paskelbtas pustuštėje Brisbano teismo salėje, nes dėl koronaviruso taikomos socialinio atstumo priemonės draudžia didesnius nei trijų žmonių susibūrimus. 

Tokia aplinka buvo ryškus kontrastas ankstesniems šios bylos posėdžiams, sutraukdavusiems didžiules minias kardinolo palaikytojų ir smerkėjų, tarptautinių žiniasklaidos priemonių atstovų ir teisininkų.   

Viktorijos valstijos policija, tyrusi G. Pellui iškeltus kaltinimus, sakė, kad „gerbia Aukštojo Teismo sprendimą“ ir „yra pasiryžusi toliau tirti seksualinės prievartos nusikaltimus, kad aukos sulauktų teisingumo, nesvarbu, kiek metų praėjo“.  

Ankstesnis G. Pello bylos nagrinėjimas teismo nurodymu vyko apgaubtas slaptumo skraiste, siekiant užtikrinti sąžiningą procesą.   

Tuo pat metu G. Pellas patylomis buvo atleistas iš pareigų visose aukščiausiose Bažnyčios institucijose, tačiau iš dvasininkų luomo nebuvo pašalintas.

Vatikanas anksčiau sakė, kad nepradės tyrimo dėl kardinolo elgesio, kol nebus išnaudotos visos teisinės gynybos priemonės.

G. Pellui grėsė dar vienas teismas dėl kitų kaltinimų vaikų lytiniu išnaudojimu, tačiau prokurorai nusprendė netęsti bylos ir panaikino visus kaltinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

DIEDUKAS

visai kaip LIETUVOJE.LAISVĖ DEMOKRATIŠKA PEDALAMS.

iskrypely pedofila kardinola a lia ,,,teismas

patenkino ......pasmauke pedofilo kardinolo gala.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS