Kas per praėjusius dešimt metų tapo Nobelio taikos premijos laureatais? | kl.lt

KAS PER PRAĖJUSIUS DEŠIMT METŲ TAPO NOBELIO TAIKOS PREMIJOS LAUREATAIS?

Penktadienį Osle bus paskelbtas šių metų Nobelio taikos premijos laureatas. Ši premiją pirmą kartą skirta 1901-aisiais. Ypač daug kontroversijų sukėlė premijos suteikimas JAV prezidentui Barackui Obamai 2009 metais.

Agentūros dpa-ELTA primena praėjusių dešimties metų laureatus:

2018: Denis Mukwegė (Kongas) ir Nadia Murad (Irakas) apdovanoti už savo indėlį kovoje su seksualiniu smurtu karo ir ginkluotų konfliktų zonose.

2017: Tarptautinė kampanija už branduolinį nusiginklavimą (ICAN) pagerbta už savo pastangas atkreipti dėmesį į katastrofiškus branduolinio ginklo naudojimo padarinius bei novatoriškas idėjas, siekiant atominio ginklo uždraudimo sutarties.

2016: Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui premija atiteko už ryžtingas pastangas nutraukti daugiau kaip 50 metų trukusį pilietinį karą savo šalyje.

2015: Nacionalinio dialogo ketvertas Tunise įvertintas už svarbų indėlį kuriant pliuralistinę demokratiją Tunise po vadinamosios Jazminų revoliucijos 2011 metais.

2014: Malala Yousafzai (Pakistanas) ir Kailashas Satyarthis (Indija) apdovanoti už savo kovą prieš vaikų ir jaunų žmonių priespaudą bei už visų vaikų teisę į švietimą.

2013: Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) įvertinta už savo kovą prieš masinio naikinimo ginklus.

2012: Europos Sąjunga pagerbta už daugiau kaip šešių dešimtmečių kovą už taiką, demokratiją ir žmogaus teises Europoje.

2011: Ellen Johnson-Sirleaf ir Leymah Gbowee (abi iš Liberijos) bei Tawakkul Karman (Jemenas) apdovanotos už nesmurtinę kovą stiprinant moterų teises.

2010: Liu Xiaobo (Kinija) įvertintas už savo ilgą ir nesmurtinę kovą už žmogaus teises savo tėvynėje.

2009: JAV prezidentas Barackas Obama apdovanotas už savo indėlį stiprinant tarptautinę diplomatiją ir bendradarbiavimą tarp tautų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

va taip

Nobelio premijos tapo politizuotos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS