Kas V.Putino laukia Didžiojo dvidešimtuko susitikime? | kl.lt

KAS V.PUTINO LAUKIA DIDŽIOJO DVIDEŠIMTUKO SUSITIKIME?

  • 0

Gimtasis Rusijos prezidento Vladimiro Putino miestas Sankt Peterburgas laukia Didžiojo dvidešimtuko (G 20) valstybių lyderių. Kaip musė barščiuose V.Putinas šį kartą nesijaus. G 20 – ne vakariečių klubas.

Nesutarimai su JAV

Kalbėtis akis į akį su Jungtinių Valstijų prezidentu Baracku Obama V.Putinui nereikės. B.Obama sykį juokais prasitarė, kad V.Putinas jam primena "vietoje nenusėdintį vaiką klasės gale, kuriam nuobodu klausytis pamokos".

Šį kartą pamokslo Rusijai Amerika neplanuoja skaityti, nes B.Obama jau kiek seniau atšaukė dvišalį susitikimą su V.Putinu.
Kai kas sako, jog tai buvo diplomatinis manevras, esą norint parodyti rusams, kad jų pozicija erzina, o galbūt abiem lyderiams iš tiesų nėra apie ką kalbėti...

Tiesa, sėdėti prie bendro stalo teks ir prie jo bus daugiau Vakarų valstybių vadovų, kurie nėra patenkinti Rusijos kategoriška pozicija dėl Sirijos.
V.Putinui neabejotinai reikės nemažai kalbėti apie Siriją. Kita vertus, Maskva iki šiol nerodė jokių ženklų, kad jos pozicija Damasko atžvilgiu keistųsi, nepaisydama tarptautinėje arenoje kilusio šurmulio dėl esą Sirijos režimo įvykdyto dujų antpuolio.

Spaudimą pajus ir B.Obama. Jis šeštadienį pareiškė, kad pats neketina priimti sprendimo dėl intervencijos į Siriją, o konsultuosis su Kongresu.
Sirijos opozicija ir ją palaikantys tučtuojau pareiškė, kad B.Obama ignoruoja režimo vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus.

Ketina diskutuoti

V.Putinas Didžiojo aštuoneto (G 8) susitikime Šiaurės Airijoje jautėsi kaip musė barščiuose. Jis buvo vienintelis, kuris palaikė B.al Assadą. Tačiau G 20 – ne G 8. Čia nedominuoja Vakarų valstybės. Todėl V.Putinas, atrodo, laikysis savo.

"Turėtume prisiminti praėjusį dešimtmetį. JAV inicijavo daug karinių akcijų, tik ar jos išsprendė nors vieną problemą?" – lankydamasis Vladivostoke žurnalistų retoriškai paklausė V.Putinas.

Jis pridūrė: "Afganistanas, Irakas... Ten nėra taikos, nėra demokratijos, kurių mūsų partneriai taip siekė."

Paklaustas apie dujų ataką Sirijoje, dėl kurios kaltinamas B.al Assadas, V.Putinas pakartojo, kad Rusijos neįtikino Vakarų įrodymai.
Taigi, V.Putinas parodė, kad Sankt Peterburge Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes mėgins pavaizduoti kaip blogiukes.

"G 20 nėra jokia formali pasaulinė institucija. G 20 nėra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pakaitalas, taigi jame negalima priimti sprendimų panaudoti jėgą. Tačiau tai gera diskusijų platforma, kodėl tuo nepasinaudoti? – vėlgi paklausė V.Putinas. – Ar JAV tikslas yra griauti tarptautinę sistemą, klibinti fundamentalius tarptautinės teisės pagrindus? Ar tai sustiprins JAV tarptautinę padėtį? Vargu..."

Šie pareiškimai buvo pirmieji po to, kai rugpjūčio 21 d. Sirijos režimas buvo apkaltintas panaudojęs dujas prieš civilius gyventojus.

Tačiau ne tik Sirijos, bet ir amerikiečio bėglio Edwardo Snowdeno, kuriam Rusija suteikė prieglobstį, klausimas, taip pat vadinamasis gėjų propagandos įstatymas gali gerokai apkartinti susitikimą.

Galiausiai Vakarai jau seniai kritikuoja V.Putino veiksmus prieš Rusijos opoziciją.

Ekspertai sutaria, kad šis G 20 bus kitoks nei ankstesni. Dažniausiai šio tipo susitikimuose dominuodavo finansų krizės klausimai, dabar, regis, bus kalbama apie realius valstybių pozicijų susikirtimus dėl labai konkrečių klausimų.

Daugelis sutinka, kad jei JAV ryšis intervencijai į Siriją, tai gali nulemti Šaltojo karo laikus primenančius santykius tarp Maskvos ir Vašingtono.
Galbūt Rusija neturi ko itin priešpriešinti JAV, kad šios nepultų Sirijos, tačiau toliau bendradarbiauti gali nenorėti.

Rusijos ir Kinijos santykiai

G 20 susitikime V.Putinas ketina skirti nemažai dėmesio Kinijos vadovui Xi Jinpingui, kuris jau antrąsyk per šiuos metus lankosi Rusijoje.
Po savaitės abiejų šalių lyderiai susitiks Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikime Kirgizijos sostinėje Biškeke, vėliau vėl Rusijoje, kai čia vyks BRICS šalių susitikimas.

Daugelis ekspertų sako, kad Kinijos ir Rusijos santykiai šiltėja. Tikėtina, kad JAV bei Rusijos nesutarimai dėl Sirijos tik paskatins Maskvos ir Pekino, taip pat skeptiškai žiūrinčio į Vakarų veiksmus Sirijoje, suartėjimą.

G 20 susitikime V.Putinas jei ir neturės užnugario, tai bent jaus kai kurių kitų didžiųjų ekonominių pasaulio galių palaikymą.
Vargu ar Sankt Peterburge kurios nors šalių lyderis leis sau pasakyti, kad susitikimo forma, jo manymu, yra G 19 + 1.

Būtent taip pareiškė Kanados premjeras Stephenas Harperis po G 8 susitikimo Jungtinėje Karalystėje. Jis sakė, kad susitikimas buvo G 7 + 1, turėdamas omenyje Rusiją.

Tiesa, didžiųjų valstybių lyderių laukia nemažai ekonomikos klausimų. JAV ekonomikos atsigavimas išlieka lėtas, euro zonos krizė nepasibaigusi, stoja ir Kinijos ekonomikos augimas. O Indijoje ir Pietų Afrikoje auga infliacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS