Katalonų lyderis reikalauja Ispanijos paskelbti amnestiją separatistams | kl.lt

KATALONŲ LYDERIS REIKALAUJA ISPANIJOS PASKELBTI AMNESTIJĄ SEPARATISTAMS

  • 0

Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) antradienį pareikalavo amnestijos šimtams aktyvistų, prieš kuriuos imtasi teisinių veiksmų dėl 2017 metų nesėkmingo Katalonijos bandymo atsiskirti nuo Ispanijos.

Kalbėdamas žurnalistams Briuselyje C. Puigdemont'as sakė, jog tik paskelbus tokią amnestiją jo partija „JxCat“ suteiks itin svarbią savo paramą Ispanijos laikinajam premjerui Pedro Sanchezui (Pedrui Sančesui), kad šis būtų prisaikdintas dar vienai kadencijai po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių liepos rinkimų.

60-metis C. Puigdemont'as vadovavo Katalonijos regioninei vyriausybei, kai ši 2017-ųjų spalio pradžioje surengė referendumą, kurį draudė Madridas ir teismai, o vėliau trumpam paskelbė apie nepriklausomybę.

Siekdamas išvengti baudžiamojo persekiojimo, C. Puigdemont'as pabėgo iš Ispanijos ir šiuo metu gyvena Belgijoje.

C. Puigdemont'as sakė, kad paskelbus amnestiją turėtų prasidėti Katalonijos separatistinės regioninės vyriausybės ir Madrido derybos, kad būtų pasiektas, jo žodžiais, istorinis susitarimas dėl regiono, kuris turi savo atskirą kalbą ir kultūrą.

„Ar yra kitas kelias, išskyrus nepriklausomybę, kuris užtikrintų Katalonijos kaip tautos išlikimą? Visi per dešimtmečius sukaupti įrodymai rodo, kad tokio kelio nėra“, – Briuselyje žurnalistams sakė C. Puigdemont'as, išdėstydamas savo sąlygas dėl paramos R. Sanchezui.

Po liepos mėnesį įvykusių pirmalaikių visuotinių rinkimų jo partija netikėtai atsidūrė reikšmingoje padėtyje.

Nors rinkimus laimėjo Alberto Nunezo Feijoo (Alberto Nunjeso Feicho) pagrindinė opozicinė konservatyvi Liaudies partija (PP), bent 176 vietų valdančiosios daugumos ji negavo ir tai suteikė P. Sanchezo socialistams šansą, nes jie turi daugiau galimybių burti aljansus su mažesnėmis partijomis.

„Bėglys nuo teisingumo“

Karalius Felipe VI (Felipė VI) paragino PP lyderį pabandyti suformuoti naują vyriausybę, tačiau jis neturi pakankamai paramos, kad laimėtų rugsėjo 27 dieną numatytą balsavimą parlamente.

Jei jam nepavyks, šansą gaus P. Sanchezas. Socialistai ir jų sąjungininkai ultrakairieji „Sumar“ gali suburti darbinę daugumą parlamente, jei gaus katalonų ir baskų separatistų partijų, įskaitant C. Puigdemont'o „JxCat“, paramą.

C. Puigdemont'as pirmadienį Briuselyje susitiko su ministro pirmininko pavaduotoja ir radikalių kairiųjų aljanso „Sumar“ lydere Yolanda Diaz (Jolanda Dias).

Tai buvo pirmas viešas Ispanijos aukščiausių pareigūnų ir C. Puigdemont'o susitikimas po nepavykusio nepriklausomybės siekio.

P. Sanchezas pirmadienį sakė, kad atėjo laikas atversti naują puslapį kalbant apie, jo žodžiais, praeityje padarytas klaidas, susijusias su Katalonija, tačiau jo noras bendradarbiauti su Katalonijos separatistais supykdė Ispanijos dešiniuosius.

A. N. Feijoo sakė, kad P. Sanchezas „mieliau valdys su bėgliu nuo teisingumo“ – tai buvo nuoroda į C. Puigdemont'ą, – nei sudarys valdžios pasidalijimo aljansą su jo partija.

„Kas vadovauja ir kas sprendžia, kas bus kitas ministras pirmininkas? Puigdemont'as“, – antradienį pašaipiai kalbėjo A. N. Feijoo.

Praėjusį mėnesį C. Puigdemonto „JxCat“ sudarė sandorį su P. Sanchezu, kai parėmė Socialistų partijos kandidatą į parlamento pirmininko postą mainais į nuolaidas, tarp kurių buvo ir katalonų kalbos vartojimas asamblėjoje.

Jei nė vienas kandidatas neužsitikrins daugumos per du mėnesius nuo rugsėjo 27 dieną įvyksiančio pirmojo balsavimo parlamente, turės būti skelbiami nauji rinkimai. Taip atsitiko po 2015 ir 2019 metų rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS