Viešnagę Japonijoje pradėjęs popiežius pasmerkė branduolinių ginklų „blogį“ | kl.lt

VIEŠNAGĘ JAPONIJOJE PRADĖJĘS POPIEŽIUS PASMERKĖ BRANDUOLINIŲ GINKLŲ „BLOGĮ“

Popiežius Pranciškus, šeštadienį atvykęs trijų dienų vizito į Japoniją, kurioje jaunystėje svajojo būti misionieriumi, pasmerkė branduolinių ginklų „blogį“.

Popiežiaus lėktuvui lyjant nusileidus Tokijuje, po nedidelės sutikimo ceremonijos oro uoste jis nuvyko į Vatikano atstovybę ir susitiko su japonų vyskupais. Gatvėse prie nunciatūros Pranciškų pasitiko besišypsantys žmonės su lietsargiais. Viena grupelė laikė plakatą su užrašu „Gracias! Mylime tave.“ 

Po trijų įtemptų viešnagės Tailande dienų Japonijoje Šventojo Tėvo laukia dar intensyvesnė programa. Sekmadienį jis skris į Hirošimą ir Nagasakį, kur paragins siekti visiško branduolinio nusiginklavimo, o pirmadienį susitiks su 2011-ųjų Fukušimos branduolinės avarijos aukomis.

Tik po šių susitikimų pontifikas susitiks su naujuoju Japonijos imperatoriumi Naruhito (Naruhitu) ir premjeru Shinzo Abe (Šinzu Abe).

Atvykęs į Tokiją popiežius vyskupams sakė norintis pagerbti atominių bombų aukų atminimą  ir susitikti su išgyvenusiais žmonėmis, „kurie vis dar gydosi šios tragiško epizodo žmonijos istorijoje padarytas žaizdas“. 

„Blogis nesirenka: jam nesvarbi žmonių kilmė ar tapatybė, – sakė jis. – Jis tiesiog smogia naikinama jėga.“

Pranciškus žengė toliau nei jo pirmtakai ir pareiškė, kad „smerktinas“ ne tik branduolinių ginklų panaudojimas, bet ir jų turėjimas.    

Tikimasi, kad šią mintį jis pakartos ir sekmadienį.

„Tikiuosi, kad jis paskelbs Japonijai ir pasauliui tikrosios taikos žinią, – sakė 71 metų katalikas Ryohei Sakamoto, šeštadienį po pietų laukęs popiežiaus prie nunciatūros. – Ir tikiuosi, kad pasaulis išgirs jį ir jo žinią.“ 

Popiežius papasakojo vyskupams, kaip būdamas jaunas jėzuitas Argentinoje svajojo pasekti šv. Pranciškaus Ksavero – jėzuitų misionieriaus, atvežusio krikščionybę į Japoniją 1549 metais – pėdomis ir tapti misionieriumi šioje šalyje. 

Blogis nesirenka: jam nesvarbi žmonių kilmė ar tapatybė.

Anot popiežiaus, nors sveikata neleido jam įgyvendinti šios svajonės, jis nuolat jautė meilę Japonijai ir sėmėsi įkvėpimo iš japonų krikščionių, ištvėrusių daugiau nei du šimtmečius trukusius persekiojimus.

„Toks pasiaukojimas siekiant išsaugoti tikėjimą persekiojimų akivaizdoje padėjo mažai krikščionių bendruomenei vystytis, sustiprėti ir duoti vaisių“, – sakė jis  vyskupams.

Išsaugotas tikėjimas

Vizitas Japonijoje yra Tailande anksčiau šią savaitę pradėtos pontifiko kelionės po Azija antroji ir paskutinioji stotelė. Per šią kelionę Pranciškus įspėjo dėl šiuolaikinių technologijų sukuriamų spąstų ir pasisakė už religinį pakantumą, be kita ko, susitikęs su Tailando budistų dvasiniais lyderiais.

Manoma, kad tą patį jis padarys ir Japonijoje. Maždaug 440 tūkst. iš šalies 126 mln. gyventojų yra katalikai. 

Daugumos japonų išpažįstama religija yra šintoizmo ir budizmo – dviejų glaudžiai persipynusių tikėjimų, pagrįstų gamtos ir dvasių garbinimu – derinys, tačiau daugelis šalies gyventojų taip pat švenčia Kalėdas ir kitas krikščioniškas šventes. 

Nuo 1549-ųjų Pranciškaus Ksevero misijos Japonijos krikščionys vėlesniais šimtmečiais patyrė kruvinų represijų.

XVII amžiuje Japonijai užsidarius nuo likusio pasaulio, krikščionys buvo verčiami išsižadėti savo tikėjimo, persekiojami, kankinami, nukryžiuojami ir skandinami.

Japonijai vėl atsivėrus pasauliui XIX a. viduryje, į šalį sugrįžę misionieriai labai nustebo radę apie 60 tūkst. žmonių, slapta išsaugojusių tikėjimą ir praktikavusių unikalią katalikybės formą, susipynusią su tradicine japonų kultūra ir religinėmis apeigomis.

Manoma, kad Pranciškus pagerbs šių „slaptųjų krikščionių“, japoniškai vadinamų „kakure kirišitan“, atminimą sekmadienį, kai lankysis Nagasakyje, kur apie juos pirmąkart sužinojo vakariečiai.

„Bombos nepamirši“

Pranciškus taip pat vyks į Hirošimą ir kalbės prie garsiojo taikos memorialo, skirto paminėti 1945-ųjų rugpjūčio 6-ąją – dieną, kai ant miesto buvo numesta JAV atominė bomba.

Tokijo jėzuitų socialinio centro direktorius tėvas Yoshio Kajiyama (Jošijas Kadžijama), gimęs Hirošimoje netrukus po karo, labai laukia šios popiežiaus kalbos.

„Mano senelis žuvo bombos sprogimo dieną Hirošimoje, aš jo nepažinojau. Po keturių dienų mirė mano teta – jai buvo 15 metų“, – sakė 64-erių dvasininkas.

„Užaugęs Hirošimoje, bombos nepamirši“, – pridūrė jis. 

Pirmadienį Tokijuje Pranciškus susitiks su „trigubos katastrofos“ – 2011 metų žemės drebėjimo, cunamio ir branduolinės avarijos – aukomis.

Popiežius taip pat susitiks su naujuoju Japonijos imperatoriumi Naruhito (Naruhitu) ir premjeru Shinzo Abe (Šinzu Abe) bei aukos mišias Tokijo beisbolo stadione. 

Kelionės po Aziją pradžioje pontifikas keturias dienas viešėjo Tailande, kur budistai yra dauguma, o katalikai, kaip ir Japonijoje, sudaro tik nedidelę gyventojų dalį.

Popiežius susitiko su Tailando karaliumi Vajiralongkornu (Vačiralongkonu) ir budistų aukščiausiuoju patriarchu. Šio vizito metu Katalikų Bažnyčios vadovas pagal vietinį paprotį nusiavė batus.

Paskutinėje viešoje kalboje Bankoke popiežius padėkojo nedidelei vietos katalikų bendruomenei už šiltą priėmimą.

„Išvykdamas duodu jums užduotį – nepamirškite už mane pasimelsti“, – sakė jis.

GALERIJA

  • Viešnagę Japonijoje pradėjęs popiežius pasmerkė branduolinių ginklų „blogį“
  • Viešnagę Japonijoje pradėjęs popiežius pasmerkė branduolinių ginklų „blogį“
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

news lapkr.-21 Prie peticijos prisijungė Nyderlandų vyskupas, kaltinantis Pranciškų stabmeldyste 61-erių Nyderlandų vyskupas Robertas Mutsaertsas (Robert Mutsaerts) iš s-Hertogenbosch miesto prisijungė prie peticijos ir kitų signatarų portale ContraRecentiaSacrilegia.org –tai „protestas prieš …

Anonimas

ews prieš 11 valandų Gėjų aktyvistas Martinas taps naujuoju Filadelfijos arkivyskupu? Diakonas Nikas Donelis (Nick Donnelly) sulaukė pranešimo, kuriame teigiama, jog Pranciškus svarsto homoseksualų aktyvistą Džeimsą Martiną SJ (James Martin SJ) paskirti kitu Filadelfijos arkivyskupu. Socialinėje žiniasklaidoje Twitter Donelis rašė (lapkričio 21): „Šaltinis turėjo išlikti anoniminis, tačiau tai rimtas, aukštą poziciją užimantis žmogus, kuris šią informaciją gavo iš jėzuitų“. Twitter vartotojas Džonas Smirakas (John Smirak) pakomentavo šią situaciją: „Kažkas ko gero paviešino Martino vardą, tačiau mums mažai palengvėtų jei bolševikas (San Diego vyskupas) McElrojus būtų poziciją gavęs vietoje jo“.

Anonimas

news prieš 7 valandas Viganas: Pranciškus naudojasi apgaulėmis, kad Bažnyčia paklustų pasauliui Pranciškaus ministerija yra „kelianti nesantaiką ir viską naikinanti“, lapkričio 21 d. tinklalapyje LifeSiteNews.com mintis dėstė arkivyskupas Karlas Marija Viganas (Carlo Maria Vigano). Buvęs Vatikano diplomatas suprato, kad Pranciškaus strategija yra „užslėpta apgaule ir melagystėmis“ bei „užmaskuota tylėjimu“. Pachamamos sinodas, pasak dvasininko, buvo dalis „didžiulio projekto, parengto vadovaujant JT“ ir „paremto didelėmis finansinėmis ir laisvųjų masonų jėgomis“. Arkivyskupas pastebėjo, kad Jungtinės Tautos (JT) vaikus supažindina ir pratina prie Pachamamos propagandos. Viganas pabrėžė, jog viskas tarpusavyje dera: melagingas mokslas, paremtas klimato alarizmu, ideologija, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas „Motinai žemei“, o ne žmogui, teorija, kad Dievas „trokšta“ melagingų religijų, ir Pachamamos šventvagiški šventinamai Vatikane.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS