Kiaulių maras toliau plinta Europoje: trijose šalyse fiksuojami nauji židiniai | kl.lt

KIAULIŲ MARAS TOLIAU PLINTA EUROPOJE: TRIJOSE ŠALYSE FIKSUOJAMI NAUJI ŽIDINIAI

  • 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad afrikinis kiaulių maras (AKM) toliau plinta Europoje, šią savaitę apie naujus viruso atvejus pranešė Vokietijos, Lenkijos ir Rumunijos atsakingos institucijos.

Vokietijoje AKM patvirtintas 5 rastoms šernų gaišenoms ir sumedžiotam šernui. Nuo pirmojo AKM atvejo naujieji nutolę 7,5 km atstumu, visi registruoti Noicelės savivaldybės teritorijoje, kuri apie 4 km nutolusi nuo pasienio su Lenkija.

Lenkijos kiaulių laikymo vietose per devynis šių metų mėnesius iš viso jau patvirtinti 89 protrūkiai (2019 m. – 48). VMVT duomenimis, paskutiniai židiniai užfiksuoti dviejose kiaulių laikymo vietose, įsikūrusiose Novotomisko ir Kaliskos regionuose. Jose atitinkamai buvo laikoma beveik 2 tūkst. ir 110 kiaulių.

Anot specialistų, Lenkijos Novotomisko regione esanti kiaulių laikymo vieta (beveik 2 tūkst. kiaulių) pagal Europos Komisijos regionalizavimo dokumentą patenka į I-ąją AKM zoną – rizikos teritoriją dėl arti esančios užsikrėtusių šernų populiacijos. Šioje zonoje gyvų kiaulių prekybai ir eksportui netaikomi apribojimai. Ūkiai turi atitikti nacionalinius biologinio saugumo reikalavimus, atliekama nuolatinė kiaulių laikymo vietų valstybinė kontrolė ir stebėsena, tyrimams atrenkami mėginiai. Kitas, mažesnis AKM protrūkis naminėms kiaulėms nustatytas laisvoje nuo AKM Lenkijos teritorijoje.

Be to, AKM toliau cirkuliuoja ir Lenkijos laukinėje gamtoje, šiais metais jau nustatyta beveik 3,2 tūkst. šio viruso atvejų tarp šernų.

Dėl AKM protrūkių kiaulių ūkiuose labai sudėtinga situacija susiklosčiusi Rumunijoje, kur užfiksuota daugiau kaip 670 AKM židinių, taip pat aptikta per 660 AKM užsikrėtusių šernų.

Lietuvoje šiais metais užregistruoti 3 AKM židiniai kiaulių laikymo vietose, laukinėje faunoje fiksuoti 168 atvejai.

VMVT duomenimis, kai kurios ne Europos Sąjungos valstybės, atsižvelgdamos į tai, kad pirmieji AKM židiniai buvo nustatyti Vokietijos laukinėje faunoje (šernams), jau sustabdė kiaulienos ir jos produktų importą į savo šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kiauliu maras Europoje ne plinta, o yra platinamas kremliaus diversantu. Negi neaisku?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS