Kiek rezervistų Maskva gali pašaukti? | kl.lt

KIEK REZERVISTŲ MASKVA GALI PAŠAUKTI?

  • 0

Didžioji dalis pasaulio su nerimu stebėjo pranešimus apie Vladimiro Putino oficialią kalbą, antrą tokią svarbią nuo karo Ukrainai paskelbimo. Sulaukėme žinios – Rusija pradeda dalinę mobilizaciją. Apie tai pokalbis su Pulkininkų asociacijos atstovu, atsargos pulk. Vaidotu Malinioniu.

– Vieni sako, kad gal paprasti rusai pradės priešintis, kiti laikosi skeptiškai ir mano, kad tai blogai, reikia ruoštis net karo scenarijui. Ką galvojate jūs?

– Mobilizacijos paskelbimas yra eskalacija. Rusija imasi priemonių, kad kompensuotų patirtus pastaruosius pralaimėjimus ir pakeistų karo eigą į savo naudą. Yra tokia tikimybė, kad jie gali pasiekti rezultatų. Tačiau dabar ne Pirmasis ir ne Antrasis pasauliniai karai, dabar technologijos ir karių parengimas žymiai efektyvesnis. Dabar net ir žvalgybos priemonės unikalios, nekalbu apie taiklią ginkluotę. Amerikiečiai ir britai aprūpina puikia žvalgybine informacija ir jie galės sėkmingai atakuoti didelius susitelkimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar tikėjotės, kad viskas pasisuks link mobilizacijos?

– Tai buvo vienas iš variantų. Aišku, Putino ir Šoigu retorika prasilenkia su logika. Šoigu pareiškė, kad jie prarado 6 tūkst. karių Ukrainoje, bet kažkodėl mobilizuoti reikia 300 tūkst. Logiška būtų bent iki 10 tūkst. Logikos nebuvimas ir pasimetimas. Ši mobilizacija susijusi su pralaimėjimu rugsėjo pirmoje pusėje.

– Kiek tokių mobilizuotųjų gali būti?

– Manoma, kad apie 2 mln. yra tokių žmonių. Dar įdomu, kad jie prieš pat mobilizaciją skuba paskelbti referendumus Donbaso teritorijoje ir po jų galės traktuoti, kad tai Rusijos teritorija. Po referendumo jie ten galės turėti ir šauktinių.

– Kaip turėtų reaguoti netoli Ukrainos esančios šalys?

– Mes esame NATO valstybė. Reikia įvertinti situaciją ir savo saugumo aplinką. Tačiau norėtųsi iš NATO greitesnių sprendimų dėl aprūpinimo ginklais. Reikia nebedvejoti ir duoti visas priemones.

Mes esame NATO valstybė. Reikia įvertinti situaciją ir savo saugumo aplinką.

– Ar mums patiems reikia ruoštis Lietuvos teritorijoje?

– Tai ne Pirmasis pasaulinis karas. Visuomenei reikia žiūrėti, kad kariuomenė būtų stiprinama, kad būtų kompensuojama prieš tai buvęs nepakankamas gynybos finansavimas. Per vieną dieną kariuomenės neužauginsi, reikia dešimtmečių.

– Ar reikėtų greitos reakcijos su grietais sprendimais?

– Manau, mobilizacijos skelbti tikrai nereikia. Galbūt kai kuriuos procesus reikėtų paspartinti. Rezervistų mokymus būtų galima daryti kasmet. Tai tegul įvertina mūsų strategai.

– Ar realu, kad Rusija tokį skaičių žmonių sugebėtų aprūpinti apranga ir būtiniausia ginkluote?

– Tai didelis iššūkis jiems. Mobilizacija reiškia pakvietimas rezervisto, jo aprūpinimas, treniravimas, parengimas, aprangos suteikimas, organizavimas į karinius vienetus. Tai užtrunka mažiausiai pusę metų, bet jei bus verčiamasi per galvą, gali integruoti per du mėnesius, bet jie tikrai tada bus patrankų mėsa.

Gairės: mobilizacija, Maskva, Rusija, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS