Kijevas atmetė Vokietijos siūlymą suteikti Donbasui ypatingąjį statusą | kl.lt

KIJEVAS ATMETĖ VOKIETIJOS SIŪLYMĄ SUTEIKTI DONBASUI YPATINGĄJĮ STATUSĄ

Kijevas trečiadienį atmetė Vokietijos siūlymą suteikti prorusiškų separatistų kontroliuojamiems Rytų Ukrainos regionams ypatingąjį statusą, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė vienas informuotas šaltinis.

„Ukrainiečių delegacija per kontaktinės grupės susitikimą Minske atsisakė raštu įtvirtinti ir pasirašyti „Steinmeierio (Šteinmajerio) formulę“, motyvuodama, kad šis dokumentas nenumatytas Minsko [taikos] priemonių visumoje“, – sakė šaltinis.

Kijevas reikalauja, kad jam būtų grąžintas sienos su Rusija ruožo Donbase kontrolė ir kad būtų nuginkluoti Rytų Ukrainoje veikiantys separatistai.

„Kijevas siūlo tik po to surengti rinkimus“, – pareiškė šaltinis.

„Steinmeierio formulė“ pavadinta Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) vardu. Ji numato, kad iki galimų vietos rinkimų Donecke ir Luhanske šioms sritims būtų laikinai taikomas ypatingasis statusas. Berlynas siūlo, kad tuo atveju, jei balsavimas įvyktų laikantis demokratijos principų, jo rezultatai įgautų nuolatinę teisinę galią.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika pareiškė, jog vadinamojo „Normadijos formato“ šalių – Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos ir Vokietijos – lyderių patarėjai susitarė, kad rinkimus separatistų kontroliuojamuose Rytų Ukrainos regionuose stebėtų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

„Šį sykį „Normandijos ketverto“ patarėjai susitarė dėl konkretaus teksto, kuriame parašyta, kad įstatymas dėl [Donbaso rajonų] ypatingojo statuso rengiant rinkimus įsigalioja „preliminariu formatu“. Galutinai šis įstatymas įsigalios, kai ESBO nuspręs, kad rinkimai įvyko pagal aukštus standartus“, – trečiadienį Ukrainos parlamente kalbėjo V. Prystaika.

Diplomatijos vadovas pabrėžė, kad patarėjai per rugsėjo 2 dieną vykusį susitikimą nepasiekė jokių kitų susitarimų.

Anot ministro, „Normandijos ketverto“ lyderių patarėjai susitarė dėl pajėgų atitraukimo iš tam tikrų Donbaso teritorijų konflikto zonoje.

„Žinau, kad mūsų partneriai Rusijoje, ta prasme, partneriai derybose, pateikė trečiąjį siūlymą, kad turi būti suderintas dokumentas, kurį pasirašys lyderiai. Tai yra logiška, bet šio punkto mes, keturi patarėjai, įskaitant Rusijos atstovą, neaptarinėjome“, – pridūrė V. Prystaika.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Vo

Vikieciai pamazu vaziuoja link putino uzpakalio ir neuzilgo ten atsidurs pasitate 2000 gamyklu dabar mersedes ir wolksvagen atidare dar dvi tai ukrainai kliautis i vokieciu sazine nera prasmes tegul galvoje savo ir savo zmoniu galvom

manau

Vadinasi pilietinis karas tesis toliau. Vargšas artistas,- jis net nesuvokė į kokią mėšlo krūvą jį traukė( ir įtraukė) Kolomoiskis, kuriam viskas vienodai rodo, jis tenori savo pinigų, o Ukraina jam dzin...Juk už viską atsakomybė teks Zelenskiui, o jis likosi aplinkybių auka.Visiems juk geras nebūsi, o Ukrainos naciai Zelenskiui niekada neatleis jeigu jis pasirašys Minsko sutartis.

Artūras

Zelenskiui reikia chaoso,karo !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS