Kim Jong Unas su dukra stebėjo tarpžemyninės balistinės raketos bandomąjį paleidimą | kl.lt

KIM JONG UNAS SU DUKRA STEBĖJO TARPŽEMYNINĖS BALISTINĖS RAKETOS BANDOMĄJĮ PALEIDIMĄ

  • 3

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), lydimas savo dukters stebėjo neseniai atliktą galingiausios šalies tarpžemyninės balistinės raketos badomąjį paleidimą, penktadienį parodė valstybinės žiniasklaidos nuotraukos.

Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, kad ketvirtadienį surengtas „Hwasong-17“ bandymas – antrasis šiais metais Pchenjano tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) paleidimas, – ir pridūrė, kad ši raketa buvo paleista kaip atsakas į „įnirtingas“ JAV ir Pietų Korėjos jungtines karines pratybas.

Oficialiajame laikraštyje „Rodong Sinmun“ išspausdintoje nuotraukose matyti, kaip Kim Jong Unas žvelgia į juodai baltą raketą „Hwasong-17“, kurią analitikai praminė „raketa monstru“, skriejančią į dangų.

Kai kuriose nuotraukose matyti, kaip jis stebi paleidimą su savo dukra, kurios vardo valstybinė žiniasklaida nepaskelbė, tačiau Pietų Korėjos žvalgyba ją įvardijo kaip jo antrąjį vaiką Ju Ae (Džu Ae).

Artimiausiomis dienomis ir toliau matysime, kaip Šiaurės Korėja tobulina ir plečia savo ginkluotės pajėgumus.

Valstybinė žiniasklaida paskelbė ir nuotraukas, vaizduojančias žemę iš kosmoso, kurios, kaip teigiama, padarytos ant ICBM sumontuota kamera.

KCNA teigia, kad šis paleidimas „patvirtino tarpžemyninių raketų bloko karinę parengtį“, ir pridūrė, jog kaimyninių šalių „saugumui tai neturėjo neigiamo poveikio“.

Pietų Korėja kiek anksčiau buvo sakiusi, kad raketa buvo paleista pakreipta į viršų: kitaip, nei paprastai daroma siekiant išvengti praskriejimo virš kaimyninių šalių.

Praėjusiais metai Šiaurės Korėja pareiškė tapusi „negrįžtama“ branduoline galia, o Kim Jong Unas pastaruoju metu ragino „sparčiai didinti“ ginklų, įskaitant taktines branduolines bombas, gamybą.

KCNA skelbia, kad ketvirtadienį stebėdamas paleidimą, Kim Jong Unas teigė, kad Šiaurės Korėja „į branduolinius ginklus atsakys branduoliniais ginklais“, ir paragino „negrįžtamai sustiprinti branduolinio karo atgrasymo priemones“.

Jis taip pat pabrėžė, kad šalis yra pasirengusi „greitai reaguoti į bet kokį ginkluotą konfliktą ir karą“, nurodė KCNA.

ICBM grėsmė

Pasak analitikų, ICBM „Hwasong-17“ gali teoriškai pasiekti Jungtinių Valstijų žemyninę dalį, o šiuo naujausiu paleidimu Šiaurės Korėja siekia pabrėžti pažangų savo ginkluotės lygį.

„Panašu, kad šiomis nuotraukomis Pchenjanas bando parodyti, kad savo ICBM gali labai tiksliai pataikyti į bet kurį režimo pageidaujamą taikinį“, –  naujienų agentūrai AFP sakė Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“ ekspertas Cheong Seong-changas (Čeong Seongčangas).

Pasak jo, kitas žingsnis greičiausiai bus Šiaurės Korėjos raketos paleidimas „įprastu kampu“, kuris pademonstruotų, kad raketa gali nepažeista grįžti į atmosferą.

Ketvirtadienį įvykęs paleidimas – trečias Pchenjano jėgos demonstravimas šią savaitę – įvyko tuo metu, kai Tokijas ir Seulas siekia atgaivinti seniai įšaldytus ryšius, siekdami pasipriešinti vis agresyvėjančiai Šiaurės Korėjai.

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) ketvirtadienį išskrido į Japoniją susitikti su ministru pirmininku Fumio Kishida (Fumiju Kišida) – tai pirmas toks aukščiausiojo lygio susitikimas per 12 metų.

Sekmadienį Šiaurės Korėja iš povandeninio laivo paleido dvi sparnuotąsias raketas, o ketvirtadienį – dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, Pietų Korėjai ir JAV pradėjus dideles karines pratybas.

Sąjungininkės stiprina bendradarbiavimą gynybos srityje dėl didėjančios karinės ir branduolinės grėsmės iš Šiaurės Korėjos, kuri pastaraisiais mėnesiais atliko kelis vis labiau provokuojančius uždraustų ginklų bandymus.

„Tai, kad Šiaurės Korėja per pastaruosius mėnesius beveik normalizavo tarpžemyninių raketų bandymus, kelia susirūpinimą“, – AFP teigė Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) tyrėjas Josephas Dempsey (Džozefas Dempsis).

Analitinio centro „RAND Corporation“ politikos analitikė Soo Kim (Su Kim) AFP pareiškė, kad Kim Jong Uno režimas „iš esmės sumažino tarptautinės bendruomenės jautrumą savo ginklų bandymais“.

„Pasiekėme tokį lygį, kai ICBM bandymai nesulaukia didesnio dėmesio nei trumpojo nuotolio raketų bandymai“, – teigė ji.

„Artimiausiomis dienomis ir toliau matysime, kaip Šiaurės Korėja tobulina ir plečia savo ginkluotės pajėgumus“, – pridūrė Soo Kim. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Romantikai

Reiktu tiems "stebetojams" tokia viena ant galvu nuleisti, kad nusiramintu amziams.

Debilų

Šeimynėlė

Anonimas

Šaunuolis Kimas. Užsitikrino šalies nepriklausomybę. Niekas dabar jos nebepuls. Reiketų ir Iranui eiti tokiu pat keliu. Kol JAV ir Izraelio teroristai dar neprisistatė pasigrobti jo naftos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS