Kinija ir JAV sutarė bendradarbiauti kovos su klimato kaita srityje | kl.lt

KINIJA IR JAV SUTARĖ BENDRADARBIAUTI KOVOS SU KLIMATO KAITA SRITYJE

  • 0

Jungtinės Valstijos ir Kinija trečiadienį prieš šį mėnesį vyksiantį Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimą klimato klausimais nutarė sudaryti bendrą darbo grupę klimato kaitos klausimams spręsti, pranešė abi šalys.

Kinijos valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtame bendrame pareiškime, kurį išplatino ir JAV valstybės departamentas, abi vyriausybės teigė, kad grupė daugiausia dėmesio skirs „energetikos pereinamojo laikotarpio, metano, žiedinės ekonomikos ir efektyvaus išteklių naudojimo, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių ir tvarių provincijų, valstijų ir miestų bei miškų kirtimo klausimams“.

Pareiškime teigiama, kad jos užmegs dialogą ir bendradarbiaus siekdamos paspartinti konkrečius veiksmus klimato srityje.

Pareiškimas paskelbtas po lapkričio 4–7 dienomis Sanilandse Kalifornijoje įvykusių JAV pasiuntinio klimato klausimais Johno Kerry (Džono Kerio) ir jo kolegos kino Xie Zhenhua (Sie Dženhua) derybų.

Pareiškime teigiama, kad abi valstybės susitarė bendradarbiauti ir su kitomis šalimis, kad „įveiktų vieną didžiausių mūsų laikų iššūkių dabartinei ir būsimoms žmonijos kartoms“.

Jos taip pat atnaujins dvišalius dialogus dėl energetikos politikos ir strategijų ir pagilins politinius mainus dėl energijos taupymo ir anglies dioksido kiekio mažinimo sprendimų.

Jungtinės Valstijos ir Kinija pareiškė, kad nedelsdamos inicijuos techninio bendradarbiavimo darbo grupės posėdį dėl metano, kurio daugiausiai išmeta Kinija, kiekio mažinimo.

Praėjusią savaitę Pekinas pristatė platų planą, kaip kontroliuoti išmetamųjų dujų kiekį, tačiau nepateikė jokių konkrečių pasiūlymų, kaip jį sumažinti.

Tačiau bendrame pareiškime abi šalys susitarė „parengti atitinkamus metano kiekio mažinimo veiksmus ir (arba) tikslus“, kuriuos įtrauktų į savo 2035 metų išmetamųjų teršalų mažinimo planus, žinomus kaip nacionaliniu lygiu nustatyti įpareigojimai (angl. Nationally Determined Contributions, NDC).

Šį mėnesį pasaulio šalių atstovai susirinks į Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją COP28 Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

Sparčiai kylant temperatūrai ir numatant, kad 2023 metai bus šilčiausi metai per visą žmonijos istoriją, mokslininkai teigia, kad dar niekada nebuvo taip aktualu daryti spaudimą pasaulio lyderiams mažinti taršą planetą šildančiomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS