Kinija: JAV neturi teisės kištis į ginčą dėl Pietų Kinijos jūros | kl.lt

KINIJA: JAV NETURI TEISĖS KIŠTIS Į GINČĄ DĖL PIETŲ KINIJOS JŪROS

  • 2

Kinija antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neturi teisės kištis į ginčą dėl Pietų Kinijos jūroje, JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui (Entoniui Blinkenui) patvirtinus, kad Vašingtonas laikosi savo įsipareigojimų ginti Filipinus nuo ginkluoto užpuolimo šiame vandens kelyje.

„Jungtinės Valstijos nėra Pietų Kinijos jūros klausimo dalyvė ir neturi teisės kištis į Kinijos ir Filipinų jūrinius klausimus“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lin Jianas (Lin Dzianas).

A. Blinkeno vizitas Maniloje – antrasis nuo 2022 metų, kai Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) pradėjo eiti pareigas, – yra trumpos kelionės po Aziją, kuria siekiama sustiprinti JAV paramą sąjungininkams regione, dalis.

„JAV ir Filipinų karinis bendradarbiavimas neturi kenkti Kinijos suverenitetui ir jūrinėms teisėms bei interesams Pietų Kinijos jūroje, o juo labiau neturi būti naudojamas kaip pagrindas neteisėtoms Filipinų pretenzijoms“, – kalbėdamas apie ankstesnius A. Blinkeno komentarus sakė Lin Jianas.

„Kinija ir toliau imsis būtinų priemonių savo teritoriniam suverenitetui ir jūrinėms teisėms bei interesams ryžtingai ginti, ir taikai bei stabilumui Pietų Kinijos jūroje palaikyti“, – pridūrė jis.

Pekinas pretenduoja į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, ignoruodamas kelių Pietryčių Azijos valstybių, įskaitant Filipinus, pretenzijas ir tarptautinio arbitražo sprendimą, kuriuo Kinijos pozicija buvo pripažinta nepagrįsta.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

s k ę s d a n i JANKIAI , dar bando agresyviai kabintis,

visa tai rodo , jog RUSAI nuosekliai ir pagrįstai t a l ž o JANKIŲ agresyvią laikyseną , pasaulio valstybių atžvilgių --n e g r į ž t a m a i JANKIŲ era pasaulyje baigėsi.

Jooo

Kinija kaip ir rusija tampa niekas. Ji pati tai zino, zino, kad po desimties metu taps vel eiline valstybele. Malaizija, Filipinai ar Kokumbia taps pigios jegos saltiniu, o Vietnamas ar Meksika taps tokios kaip Taivanas. Kinija teliks tik meslo gabalu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS