Kinija planuoja išsiųsti daugiau pandų į JAV | kl.lt

KINIJA PLANUOJA IŠSIŲSTI DAUGIAU PANDŲ Į JAV

  • 0

Kinija ketvirtadienį pranešė pasirašiusi susitarimus dėl pandų siuntimo į zoologijos sodą San Diege, Kalifornijoje, po to, kai per kelerius metus trukusią diplomatinę įtampą su JAV buvo grąžintos beveik visos amerikiečiams paskolintos juodai baltos meškos.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning per reguliarią spaudos konferenciją sakė, kad kinų institucijos jau pasirašė susitarimus su San Diego zoologijos sodu JAV. Jos teigimu, susitarimas orientuotas į naują bendradarbiavimo etapą didžiųjų pandų apsaugos srityje.

Taip pat buvo pasirašyta sutartis su Madrido zoologijos sodu, Pekinas derasi su Vašingtono ir Vienos zoologijos sodais, pridūrė ji.

Kinija jau seniai siunčia šiuos lankytojų mylimus gyvūnus į įvairias šalis, vykdydama vadinamąją pandų diplomatiją, dažnu atveju susiejamą su užsienio politikos tikslais.

Dėl įtampos tarp Vašingtono ir Pekino Jungtinėse Valstijose liko tik keletas pandų, iš kurių trys lapkritį paliko nacionalinį zoologijos sodą Vašingtone.

Paskutinės JAV likusios pandos, šiuo metu laikomos pietiniame Atlantos mieste esančiame zoologijos sode, turėtų grįžti į Kiniją iki 2024-ųjų pabaigos.

Tačiau po praėjusiais metais įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pareiškė, kad jo šalis galėtų siųsti naujas pandas kaip „Kinijos ir Amerikos žmonių draugystės pasiuntinius“.

Baltieji rūmai teigė, kad mielai sulauktų daugiau bambukus kremtančių meškų.

„Didžiosios pandos yra Kinijos nacionalinė vertybė, kurią labai myli žmonės visame pasaulyje, – ketvirtadienį kalbėjo Mao Ning. – Tikimės naujo tarptautinio bendradarbiavimo su atitinkamomis šalimis didžiųjų pandų apsaugos srityje etapo.“

Pasaulio gamtos fondo (WWF) duomenimis, laukinėje gamtoje liko apie 1 860 didžiųjų pandų, o nelaisvėje pandų centruose, zoologijos soduose ir laukinės gamtos parkuose visame pasaulyje gyvena apie 600 pandų.

Gairės: Kinija, pandos, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS