Kinija pritaria naujam JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projektui dėl paliaubų Gazos Ruože | kl.lt

KINIJA PRITARIA NAUJAM JT SAUGUMO TARYBOS REZOLIUCIJOS PROJEKTUI DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE

  • 0

Kinija pirmadienį pareiškė pritarianti naujam Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos projektui dėl neatidėliotinų paliaubų Gazos Ruože po to, kai kartu su Rusija vetavo ankstesnį Jungtinių Valstijų pasiūlytą tekstą.

„Kinija remia šį rezoliucijos projektą ir giria Alžyrą bei kitas arabų šalis už jų sunkų darbą šioje srityje, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas (Lin Dzianas). – Tikimės, kad Saugumo Taryba kuo greičiau jį priims ir pasiųs stiprų signalą dėl karo veiksmų nutraukimo.“

Karas prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu, per kurį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1  tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo mažiausiai 32 tūkst. 226 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Taryba dėl Izraelio ir „Hamas“ karo išlieka nevieninga. Ji patvirtino tik dvi iš aštuonių rezoliucijų, abiejose daugiausia kalbama apie humanitarinę pagalbą nuniokotam Gazos Ruožui.

Nuolatinis Tarybos narys ir pagrindinis Izraelio rėmėjas Vašingtonas vienareikšmiškai parėmė žydų valstybės teisę gintis po kruvinų „Hamas“ išpuolių.

Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad Saugumo Taryba praktiškai ir visapusiškai vykdys savo pareigas.

Praėjusį penktadienį Saugumo Taryba balsavo dėl Jungtinių Valstijų pateikto projekto, kuriame raginama nedelsiant nutraukti ugnį ir paleisti „Hamas“ laikomus izraeliečių įkaitus.

Kinija ir Rusija vetavo rezoliuciją, kritikuodamos ją dėl to, kad joje aiškiai nereikalaujama, jog Izraelis visiškai nutrauktų savo karinį puolimą.

Naujajame tekste, su kuriuo sekmadienį susipažino naujienų agentūra AFP, reikalaujama nedelsiant nutraukti ugnį per musulmonų šventąjį ramadano mėnesį ir siekti nuolatinių ir tvarių paliaubų.

Taip pat reikalaujama nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus įkaitus ir panaikinti visas kliūtis, trukdančias dideliu mastu teikti humanitarinę pagalbą.

Pasak su anonimiškumo sąlyga AFP kalbintų diplomatų, tekstą siūlo nenuolatinės Saugumo Tarybos narės, kurios savaitgalį kartu su Jungtinėmis Valstijomis dirbo stengiantis išvengti veto.

Kinija, kuri yra nuolatinė Tarybos narė ir turi veto teisę, pirmadienį pareiškė, kad pritaria rezoliucijai.

„Šiame projekte užimama aiški pozicija reikalaujant nutraukti ugnį ir išplėsti humanitarinės pagalbos teikimą Gazos Ruožui, todėl jis atitinka teisingą Saugumo Tarybos veiksmų kryptį“, – sakė Lin Jianas.

„Šiuo metu konfliktas Gazoje tęsiasi, sukeldamas humanitarinę krizę, – pridūrė jis. – Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad Saugumo Taryba praktiškai ir visapusiškai vykdys savo pareigas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS