Kinijos pirmasis kibernetinis disidentas nuteistas kalėti dvylika metų | kl.lt

KINIJOS PIRMASIS KIBERNETINIS DISIDENTAS NUTEISTAS KALĖTI DVYLIKA METŲ

Kinijos teismas pirmadienį už valstybės paslapčių viešinimą nuteisė dvylika metų kalėti šalies pirmąjį „kibernetinį disidentą“, kurio vadovautas tinklalapis nušviesdavo tokias opias temas kaip žmogaus teisės.

Huang Qi (Huang Či) vadovavo tinklalapiui „64 Tianwang“, kurio pavadinimas susijęs su 1989 metų birželio 4-ąją įvykdytu kruvinu susidorojimu su demokratijos reikalavusiais protestuotojais Pekino Tiananmenio aikštėje.

Remiantis teismų registrais, tokia bausmė yra viena griežčiausių, skirtų kuriam nors disidentui nuo prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) valdymo pradžios 2012 metais.

Huang Qi buvo pripažintas kaltu dėl „valstybės paslapčių nutekėjimo ir jų perdavimo užsienio subjektams“, nurodoma Mianjango liaudies teismo išplatiname pareiškime. Jame priduriama, kad iš aktyvisto buvo ketveriems metams atimtos politinės teisės.

Jo tinklalapis, skelbdavęs informaciją apie vietos korupcijos bylas, policijos žiaurumo atvejus ir kitas Kinijos valstybinės žiniasklaidos retai nagrinėjamas temas, žemyninėje šalies dalyje yra blokuojamas.

2016 metų lapkritį svetainė pelnė tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) apdovanojimą. Anot grupės „Amnesty International“, praėjus kelioms savaitėms Huang Qi buvo sulaikytas savo gimtajame mieste Čengdu.

Aktyvisto darbas ne kartą išprovokuodavo Kinijos valdžios įtūžį.

2009 metais jis buvo nuteistas kalėti trejus metus dėl raginimų palaikyti tėvus, praradusius vaikus per 2008 metų Sičuano žemės drebėjimą. Per šią stichinę nelaimę žuvo ar dingo beveik 87 tūkst. žmonių, o vietos valdžia vėliau sulaukė didelio pasipiktinimo, paaiškėjus, kad daugelis statinių buvo pastatyti nesilaikant saugos normų.

Praėjus penkeriems metams, policija sulaikė Huang Qi ir dar tris su „64 Tainwang“ bendradarbiavusius piliečius žurnalistus, tinklalapiui pranešus apie vieną Tiananmenio aikštėje susideginusią moterį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS