Kinijos prezidentas tikisi, kad santykiai su Vokietija išliks kokie buvę | kl.lt

KINIJOS PREZIDENTAS TIKISI, KAD SANTYKIAI SU VOKIETIJA IŠLIKS KOKIE BUVĘ

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas tikisi santykių tęstinumo su Vokietija, kuriai vadovauja naujasis kancleris Olafas Scholzas.

Antradienį Xi, kalbėdamas telefonu su O. Scholzu, pabrėžė, kad abi šalys turėtų „žiūrėti į viena kitos plėtrą kaip į galimybę“.

Taip pat turėtų būti „išsaugota puiki aukšto lygio lyderystės stiliaus tradicija“, prezidentą citavo valstybinė žiniasklaida.

Šis pareiškimas leidžia manyti, kad Xi tikisi, jog O. Scholzas, kaip ir Angela Merkel iki jo, ir toliau spręs, kokia turi būti Vokietijos–Kinijos politika, o ne naujoji užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, kuri jau atvirai kritikavo Kiniją.

Abi šalys turėtų „laikytis kurso“ plėtodamos tarpusavio santykius, sakė Xi.

Vokietijos pusė pateikė tik trumpą pareiškimą apie lyderių pokalbį telefonu. Vyriausybės atstovas žiniasklaidai Steffenas Hebestreitas peržvelgė aptartas temas, įskaitant dvišalės partnerystės ir ekonominių ryšių gilinimą, Pekino santykių su Europos Sąjunga plėtojimą ir kitas „tarptautines temas“.

Kinija yra viena iš svarbiausių Vokietijos prekybos partnerių.

Kinija sulaukė kritikos dėl žmogaus teisių pažeidimų uigūrų musulmonų mažumos ir Tibeto regiono atžvilgiu, taip pat dėl bandymų slopinti demokratiją Honkonge ir grasinimų Taivanui.

Nepaisant to, A. Merkel ankstesniais metais nepritarė griežtai pozicijai Kinijos atžvilgiu, vietoj to pirmenybę teikdama dialogui – tokiam požiūriui dažnai nepritarė JAV.

Vis dar neaišku, ar naujoji Vokietijos vyriausybė pakeis Berlyno požiūrį į santykius su Kinija.

Savo koalicinės vyriausybės 177 puslapių veiksmų plane O. Scholzas siūlė bendradarbiauti su Kinija svarbiose politikos srityse ir palaikyti sąžiningą ekonominę konkurenciją. Tačiau jis taip pat pažadėjo, kad jo vadovaujami socialdemokratai kartu su savo partneriais – žaliaisiais ir laisvaisiais demokratais – „neužmerks akių prieš kritišką žmogaus teisių būklę ir visuotinių normų pažeidimus įvardins tikraisiais vardais“.

A. Baerbock, viena iš Žaliųjų partijos lyderių, neseniai duotame interviu laikraščiui „Tagesspiegel“ pasakė atviriau: „Iškalbinga tyla nėra diplomatijos forma ilgalaikėje perspektyvoje, net jei kai kuriems žmonėms pastaraisiais metais taip atrodė“.

Reaguodama į tai, Kinijos ambasada Berlyne paskelbė pareiškimą, perspėjantį dėl bet kokios konfrontacijos. „Mums reikia tiltų, o ne sienų statytojų“, – tuomet pareiškė ji.

Pranešama, kad pokalbio su O. Scholzu metu Xi pabrėžė, jog Vokietijos ir Kinijos bendradarbiavimas yra Europos ir Kinijos santykių centre.

Jis taip pat pažymėjo, kad geri ryšiai tarp Berlyno ir Pekino yra ne tik naudingi abiem šalims, bet ir palankūs taikai bei stabilumui pasaulyje.

Pasak Xi, Kinija ir Vokietija yra įsipareigojusios daugiašališkumui. Abi šalys taip pat turėtų „atmesti visas dominavimo politikos formas ir Šaltojo karo mentalitetą“, sakė Xi, ką būtų galima suprasti kaip užuominą į stipriai kritišką JAV politiką Kinijos atžvilgiu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kinijai- Lietuva miškas,oLietuvos valdžiai- Kinija tamsus miškas.

Kinų

Komunistas mano visus po vieną pagąsdins,o jeigu visi nustos pirkę plastmasinius niekučius,alkani kinai gali ir ji suvalgyti dar prieš pasidarant nemirtingu (valdovu)

:DDD

"prezidentas" :DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS