Kinijos URM: Pekinas ir Maskva turi stiprinti bendradarbiavimą | kl.lt

KINIJOS URM: PEKINAS IR MASKVA TURI STIPRINTI BENDRADARBIAVIMĄ

  • 1

Pekino aukščiausio rango diplomatas pasakė prezidentui Vladimirui Putinui, kad esant sudėtingai tarptautinei padėčiai, Kinija ir Rusija turi stengtis stiprinti bendradarbiavimą, ketvirtadienį pranešė kinų valstybinė žiniasklaida.

Per susitikimą su V. Putinu Sankt Peterburge, kuriame Rusijos vadovas paskelbė priėmęs kvietimą kitą mėnesį apsilankyti Kinijoje, Wang Yi (Vang I) sakė, kad „pasaulis sparčiai juda daugiapoliškumo link“.

„Ekonomikos globalizacija vyksta susidurdama su pasipriešinimu, vienašališki veiksmai yra netvarūs, o hegemonizmas nėra populiarus“, – sakė Wang Yi, remiantis Pekino naujienų agentūros „Xinhua“ pranešimu anglų kalba.

„Abi šalys turi stiprinti daugiašalį strateginį bendradarbiavimą, ginti savo teisėtas teises ir interesus ir dėti naujas pastangas, kad būtų skatinama sąžininga ir teisinga tarptautinė tvarka“, – pridūrė jis.

Atsakydamas į tai, V. Putinas pasakė Wang Yi, kad „mūsų pozicijos dėl daugiapolio pasaulio atsiradimo sutampa“, teigiama Kremliaus pranešime.

Jis taip pat sakė, kad džiaugiasi, galėdamas priimti Kinijos lyderio Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) kvietimą apsilankyti Kinijoje spalį ir dalyvauti svarbiame renginyje, skirtame „Juostos ir kelio iniciatyvai“.

Tikimasi, kad kitą mėnesį V. Putinas dalyvaus Pekine vyksiančiame trečiajame tarptautinio bendradarbiavimo forume, kuriame bus minimos Kinijos tarptautinio infrastruktūros projekto 10 metų sukaktis.

Tikslios aukščiausiojo lygio susitikimo datos nebuvo paskelbtos.

Ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP paprašius nurodyti, kada tiksliai įvyks V. Putino vizitas, Pekinas atsakė, kad palaiko glaudžius ryšius su savo partneriais „Juostos ir kelio iniciatyvoje“.

„Kviečiame šalis ir partnerius, aktyviai dalyvaujančius „Juostos ir kelio iniciatyvoje“, atvykti į Pekiną aptarti bendradarbiavimo planų ir siekti bendros plėtros“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Kinija ir Rusija yra strateginės sąjungininkės, abi šalys dažnai pabrėžia, kad jų partnerystei ir bendradarbiavimui ekonomikos ir karinėje srityse nėra ribų.

Jų ryšiai tapo dar glaudesni po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto karą Ukrainoje, kurį Kinija atsisakė kritikuoti.

Prasidėjus puolimui Ukrainoje, dėl kurio Maskva atsidūrė vis didesnėje izoliacijoje, Kremlius siekė stiprinti ryšius su Kinija.

Kinija stengiasi užimti neutralios tarpininkės poziciją, tuo pat metu siūlydama Maskvai gyvybiškai svarbų diplomatinį ir finansinį gelbėjimo ratą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pakrante

Sibiras greit bus kiniečių,ura tovarsci !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS