Kitą savaitę Rusijoje viešėsiantis M. Pompeo susitiks su V. Putinu | kl.lt

KITĄ SAVAITĘ RUSIJOJE VIEŠĖSIANTIS M. POMPEO SUSITIKS SU V. PUTINU

  • 1

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) per kitą savaitę vyksiantį vizitą Rusijoje susitiks su šios šalies vadovu Vladimiru Putinu, ir tai bus aukščiausio rango rusų ir amerikiečių oficialios derybos per pastaruosius 10 mėnesių, penktadienį paskelbė Valstybės departamentas.

JAV diplomatijos vadovas su V. Putinu susitiks antradienį Juodosios jūros Sočio kurorte, o prieš tai lankysis Maskvoje, nurodė Valstybės departamentas.

Jungtinės Valstijos ir Rusija nesutaria dėl virtinės tarptautinių klausimų, įskaitant Venesuelą. M. Pompeo ir kiti JAV lyderiai ragina Maskvą nutraukti savo paramą Venesuelos prezidentui Nicolas Maduro (Nikolui Madurai), kurį Vašingtonas nori nuversti.

Tai bus reikšmingiausias JAV pareigūno susitikimas su V. Putinu po praėjusią liepą vykusio ir daug kritikos JAV sulaukusio D. Trumpo ir Rusijos lyderio susitikimo Suomijoje.

Po susitikimo vykusioje bendroje spaudos konferencijoje D. Trumpas parodė besąlygiškai tikintis V. Putino tvirtinimais, kad Rusija nesikišo į 2016 metų prezidento rinkimus JAV, nepaisydamas JAV žvalgybos tarnybų pateiktų įrodymų ir Kremliaus šeimininko atviro pareiškimo Helsinkyje, kad jis palaikė D. Trumpą, o ne jo varžovę demokratų atstovę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Neseniai JAV paskelbta specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) vykdyto tyrimo ataskaita rodo, kad Rusija dėjo daug pastangų, siekdama padaryti įtaką JAV rinkimų rezultatams. Vis tik tyrėjai nenustatė, kad D. Trumpo kampanijos dalyviai buvo susimokę su Maskva. Šios komisijos išvados sunkumus išgyvenantiems Baltiesiems rūmams leido lengviau atsikvėpti.

Prieš savaitę D. Trumpas dar kartą nustebino pareiškęs, jog V. Putinas per ilgą jų pokalbį telefonu patikino „visiškai neketinantis veltis į Venesuelą“ ir norįs „kokių nors pozityvių įvykių“ krizės ištiktoje šalyje.

Apie M. Pompeo vizitą Rusija pranešė jau anksčiau, tačiau buvo neaišku, ar JAV valstybės sekretorius susitiks su V. Putinu.

Sočyje jis taip pat surengs derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Tai bus jau antras Rusijos ir JAV diplomatijos vadovų susitikimas per kelias savaites. Gegužės 6 dieną S. Lavrovas ir M. Pompeo buvo susitikę Suomijos šiauriniame Rovaniemio mieste vykusio Arkties tarybos susitikimo kuluaruose.

M. Pompeo taip pat apsilankys Maskvoje ir padės vainiką prie Nežinomo kareivio kapo – paminklo per Antrąjį pasaulinį karą žuvusiems kariams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Matyt

lieps nustot pi..... st protą venesueloj..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS