Klimato aktyvistė G. Thunberg pelnė Švedijos žmogaus teisių apdovanojimą | kl.lt

KLIMATO AKTYVISTĖ G. THUNBERG PELNĖ ŠVEDIJOS ŽMOGAUS TEISIŲ APDOVANOJIMĄ

Paauglė klimato aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg (Greta Tunberg) trečiadienį pelnė Teisingo gyvenimo būdo apdovanojimą (Right Livelihood Award), neretai vadinamą alternatyvia Nobelio taikos premija, paskelbė šį Švedijos žmogaus teisių apdovanojimą teikianti komisija.

G. Thunberg pagerbiama už „įkvepiančius ir plintančius politinius reikalavimus imtis skubių veiksmų dėl klimato, atsižvelgiant į mokslo faktus“, rašomas Teisingo gyvenimo būdo fondo išplatintame pranešime.

„Jos ryžtas nesitaikstyti su gresiančia klimato katastrofa įkvėpė milijonus bendraamžių taip pat pareikšti savo poziciją ir reikalauti nedelsiant imtis veiksmų dėl klimato“, – priduriama pranešime.

G. Thunberg pasaulinis klimato judėjimas „Penktadieniai už ateitį“ užgimė 2018 metų rugpjūtį, kai paauglė ateidavo viena piketuoti prie Švedijos parlamento su plakatu, ant kurio buvo parašyta „Mokyklinis streikas už klimatą“.    

Ši žinia įkvėpė jaunuolius visame pasaulyje. Praėjusį penktadienį daugiau nei 4 mln. žmonių maždaug 150 valstybių išėjo į gatves dalyvauti protesto akcijoje „Pasaulinis klimato streikas“, per kurią reikalauta politikų imtis veiksmų užkirsti kelią klimato katastrofai.

Šįmet Teisingo gyvenimo būdo apdovanojimu pagerbti dar trys asmenys, tarp jų sahravių žmogaus teisių aktyvistė Aminatou Haidar (Aminatu Haidar) – „už tai, kad nepaisant įkalinimo bei kankinimų nenuilstamai ir nesmurtinėmis priemonėmis siekia teisingumo ir apsisprendimo teisės Vakarų Sacharos žmonėms“.

Apdovanojimą taip pat pelnė kinų teisininkė Guo Jianmei (Guo Dzianmei) – „už pažangų ir atkaklų darbą“ ginant moterų teises Kinijoje.

Brazilijos indėnų janomamų asociacija „Hutukara„ir jos įkūrėjas bei vadovas Davi Kopenawa (Davis Kopenava) buvo pagerbti už „drąsų nusistatymą ginti Amazonijos miškus ir biologinę įvairovę, taip pat jos indėnų žemes bei kultūrą“. 

Teisingos gyvenimo būdo apdovanojimą 1980 metais įsteigė švedų ir vokiečių filatelistas Jakobas von Uexkullis (Jakobas fon Ikskiulis), kai Nobelio premijas teikiantis Nobelio komitetas atsisakė įsteigti apdovanojimus už indėlį aplinkos apsaugos bei tarptautinės plėtros srityse.    

Apdovanojimą sudaro 1 mln. Švedijos kronų (94 tūkst. eurų) piniginė premija, skiriama kiekvienam laureatui jo darbui paremti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Ne apdovanojimą jai, o bizūną per subinę už pamokų nelankymą.

vaiko teisės ir pareigos

Greta, marš į mokyklą. Tegu suaugusieji patys uždirbinėja pinigus. Vaiką naudoti populiarioms iniciatyvoms nesąžininga. Jai tuoj reikės psichiatrų pagalbos.....

juk

aiskiai matosi is sizofrenisku akiu kad apramint apdovanojo o priemoniu imtis privalo visi sveiki nes isterijom debilu nepakeisi nes tai kita rusys ligoniu kuriu diagnoze gobsumas neziurint pasekmiu o paaugle teisi bet jai reikia apsiramint ir gidytis .......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS