Konstantinopolio ortodoksų patriarchas iš susitikimo su popiežiumi tikisi postūmio | kl.lt

KONSTANTINOPOLIO ORTODOKSŲ PATRIARCHAS IŠ SUSITIKIMO SU POPIEŽIUMI TIKISI POSTŪMIO

250 mln. krikščionių ortodoksų dvasinis lyderis Baltramiejus I (Bartholomew I) sakė, kad šį mėnesį Jeruzalėje įvyksiantis jo susitikimas su popiežiumi Pranciškumi padės priartinti abi Bažnyčias prie beveik tūkstantį metų trunkančio skilimo panaikinimo.

Interviu AP, kurį davė savo rūmuose Stambule, Baltramiejus I taip pat gyrė Turkijos premjerą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), pagerinusį padėtį dėl krikščionių teisių, bet pridūrė, kad „to nepakanka“.

Konstantinopolio ekumeninio patriarcho ir pasaulio katalikų lyderio susitikimais gegužės 25-26 dienomis bus paminėtas istorinis jų pirmtakų vizitas, įvykęs prieš 50 metų ir pradėjęs dialogą, kuriuo siekiama panaikinti abiejų Bažnyčių 1054 metų schizmą.

„Per savo susitikimą ir savo maldą pasakysime, kad abu ketiname toliau dirbti dėl krikščionių vienybės ir susitaikymo“, – sakė Baltramiejus I, sėdėdamas prie savo dokumentais nukrauto stalo.

Nors Ortodoksų Bažnyčia ir Katalikų Bažnyčia ir toliau nesutaria svarbiais klausimais, tarp jų – dvasininkų santuokų ir centralizuotos Vatikano valdžios, buvo žengiami žingsniai geresnio tarpusavio supratimo link – pradedant popiežiaus Pauliaus VI ir Konstantinopolio ekumeninio patriarcho Atenagoro 1964 metų susitikimu Jeruzalėje. Tai buvo pirmasis popiežiaus ir ortodoksų patriarcho susitikimas per daugiau kaip 500 metų.

Po to susitikimo buvo panaikinti abipusiai ekskomunikos ediktai, o 1965 metų Bendra katalikų ir ortodoksų deklaracija buvo raginama siekti didesnės santarvės.

Atkartodamas tą deklaraciją, Baltramiejus I sakė, jog kelias į vienybę dar yra ilgas, bet popiežiaus Pranciškaus sprendimas priimti kvietimą susitikti Jeruzalėje parodo, kad abu jie nori padaryti galą skilimui.

„Kada tai įvyks, nežinome, kaip tai įvyks, nežinome. Tik Dievas žino“, – sakė jis.

Pranciškus ir Baltramiejus I drauge celebruos mišias Šventojo kapo bažnyčioje, kur, kaip tiki krikščionys, Jėzus buvo nukryžiuotas ir palaidotas, ir paskelbs dar vieną deklaraciją, kuri, pasak patriarcho, dar galutinai neparengta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS