Kosovo premjeras kaltina JAV pasiuntinį sukėlus politinę krizę | kl.lt

KOSOVO PREMJERAS KALTINA JAV PASIUNTINĮ SUKĖLUS POLITINĘ KRIZĘ

Kosovo premjeras Albinas Kurti (Albinas Kurtis) pirmadienį apkaltino JAV pasiuntinį suorganizavus jo vyriausybės žlugimą praėjusį mėnesį ir sakė, kad šis diplomatas bandė sudaryti sąlygas prieštaringai vertinamam susitarimui su Serbija.

Kairiojo sparno Apsisprendimo judėjimo („Vetevendosje“) lyderis A. Kurti, kuris dabar yra laikinasis premjeras, sakė, kad JAV diplomatas Richardas Grenellas (Ričardas Grenelas) labai „spaudė“ jo koalicijos partnerę pasitraukti iš aljanso. Pasitraukimas mažiau nei du mėnesiai po naujos vyriausybės darbo pradžios sukėlė politinę krizę.

R. Grenellą, kuris savo konfrontaciniu stiliumi daug ką supykdė ir eidamas JAV žvalgybos vadovo bei ambasadoriaus Berlyne pareigas, prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pernai paskyrė imtis keblaus Serbijos ir Kosovo santykių klausimo.

Pagrindinė šių šalių nesantaikos priežastis yra Serbijos atsisakymas pripažinti savo buvusios provincijos Kosovo nepriklausomybę, paskelbtą po jų karo prieš 20 metų.

A. Kurti žurnalistams pareiškė, kad R. Grenellas „tiesiogiai dalyvavo“ nuverčiant jo vyriausybę, nes norėjo stumti susitarimą su Serbija, kuris apimtų sienos pakeitimus. Tai itin opus pasiūlymas, kurį šis JAV pareigūnas iškart paneigė tviteryje.

„Mano vyriausybė buvo nuversta tik todėl, kad ambasadorius Grenellas paprasčiausiai skuba pasirašyti susitarimą su Serbija, kuris, mano tvirtu įsitikinimu, yra žalingas, nes apima teritorinius mainus“, – sakė A. Kurti per vaizdo konferenciją užsienio žiniasklaidai.

A. Grenellas tviteryje parašė, kad „nebuvo absoliučiai jokių“ jo „kalbų apie apsikeitimą žemėmis ir to niekas kitas niekada neaptarinėjo“ jam dalyvaujant.

Ilgą laiką sklandė gandai, kad Serbijos ir Kosovo prezidentai rengia susitarimą, kuris apims apsikeitimą tam tikromis teritorijomis.

Tokia perspektyva kelia nerimą regione, kur sienos dažnai būdavo perbraižomos liejant kraują.

A. Kurti apkaltino R. Grenellą siekiu prastumti „greitą susitarimą“ ir pelnyti politinių taškų D. Trumpo „rinkimų metais“.

A. Kurti politinė ateitis lieka neaiški. Jo varžovas prezidentas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis), kuris daugiau kaip dešimtmetį yra Kosovo politikos centre, sako, kad šią savaitę pradės naujos vyriausybės formavimo procesą.

Tuo tarpu A. Kurti ragino rengti naujus rinkimus ir sakė, kad jo nušalinimas galėtų išprovokuoti „destabilizaciją“ ir protestus tų, kas siekdami permainų spalį išrinko jo buvusią opozicinę partiją.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sadas

Dar tie amerikonai kaltina rusus kišimusi į jų rinkimus. Tai amerikonai kišosi ir kišasi į kitų šalių reikalus!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS