Kovojantiems Ukrainoje būtina pagalba maistu ir vandeniu: įvardijo, ko labiausiai trūksta | kl.lt

KOVOJANTIEMS UKRAINOJE BŪTINA PAGALBA MAISTU IR VANDENIU: ĮVARDIJO, KO LABIAUSIAI TRŪKSTA

  • 0

Kovojantiems Ukrainoje būtina pagalba maistu ir vandeniu. Sudėtingiausia situacija ten, kur vyksta intensyvūs sprogdinimai ir apšaudymai. Moterys, vaikai, senoliai, negalią turintieji priversti nuolat slėptis rūsiuose be vandens ir maisto. Ukrainos vicepremjerė sako, jog okupantai neduota humanitarinių koridorių, nors tai tarptautinių humanitarinių normų pažeidimas. Kaip praneša LNK, vis daugiau savanorių telkiasi ir Lietuvoje.

Kijeve būrys savanorių krauna maišus su maistu ir vandeniu. „Nusprendėme, kad verslas turi remti mūsų kariuomenę, tai yra nepaprastai svarbu gelbėjant mūsų šalį. Jei mes dabar nepadėsime savo kariuomenei, tai ir mūsų nebeliks. Nei verslo, nei gyvenimo“, – sakė restorano vadybininkė Kateryna Bondarenko.

Savanoriai yra vieni iš nedaugelio, kuriems leista judėti, kad pristatytų maistą. 

„Žmonės liko be maisto, dėl komendanto valandos draudžiant gyventojams palikti bombų slėptuves ir namus nebuvo galimybės išeiti ir maisto nusipirkti, turėjome jiems maisto atnešti“, – teigė savanorė Lulija Nyžnyk-Zaičenko.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

LNK Žinioms pavyko susisiekti su šiuo metu Kijeve dirbančia žurnaliste.

„Vakar Rusija apšaudė televizijos bokštą, dabar esu apie 7 kilometrus nuo tos vietos. Viskas vyko prieš mano ofisą, tad visi nusprendėme, kad šiandien dirbame iš namų“, – vakar sakė žurnalistė Olena Removska. 

Pašnekovė vardijo, kokių produktų labiausiai trūksta žmonėms sostinėje: „Nuo tada, kai prasidėjo karas, prekybos centre buvau du kartus. Trūksta duonos. Kaip supratau, gamintojams yra problema atvežti duoną į parduotuves Kijeve. Bet vakar dideliame prekybos centre duonos buvo, nes jie turi galimybę ją kepti patys. Vandens prekybos centruose yra nemažai, tačiau likęs tik brangiausias. Taip pat negalėjau nusipirkti kiaušinių.“

Mažosios parduotuvės uždarytos, veikti joms nebėra prasmės. 

„Prieš tris dienas buvau mažoje parduotuvėje, kuri dabar uždaryta, bet joje nebuvo nieko naujo – tik pyragas ir alkoholis –, bet niekas to dabar neperka“, – sakė žurnalistė.

Maistas ir vanduo į Ukrainą keliaus ir iš Lietuvos. „Visi maisto produktai yra ilgo galiojimo termino,  kad jie galėtų keliauti ir išbūti pas karo pabėgėlius ilgą laiką arba išbūti sandėliuose“, – sakė „Maisto banko“ darbuotojas Teodoras Mindaugas Ramanauskas. 

Pirmiausia bus pasirūpinta į Lietuvą atvykusiais ukrainiečiais. Daviniai išvežiojami po savivaldybes. Kroviniai pasieks ir bebaimius karius ir narsius žmones – vilkikai Ukrainos link pajudės kitą savaitę. Šį procesą svarbu koordinuoti, paramą vežti per labdaros organizacijas, tarkim, „Maisto banką“, nes jiems yra žalias koridorius, baiminamasi, kad iniciatyvūs žmonės nestrigtų eilėse.

Maisto vežimą inicijuoja ir ūkininkai. Vilkikas su mėsos, žuvies ir pieno konservais Ukrainos link pajudės artimiausiomis dienomis.

GALERIJA

  • Kovojantiems Ukrainoje būtina pagalba maistu ir vandeniu: įvardijo, ko labiausiai trūksta
Stop kadrai
Gairės: karas Ukrainoje, maistas, vanduo, savanoriai, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS