Kremlius: juridiškai nėra priežasčių kelti baudžiamąją bylą dėl A. Navalno | kl.lt

KREMLIUS: JURIDIŠKAI NĖRA PRIEŽASČIŲ KELTI BAUDŽIAMĄJĄ BYLĄ DĖL A. NAVALNO

Žiniasklaidos pranešimai, esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo Italijos premjerui Giuseppe Conte (Džuzepei Kontei) sudaryti „incidento“ su Aleksejumi Navalnu tyrimo komisiją, yra nesusipratimas, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Neatmetu galimybės, kad įvyko kažkoks nesusipratimas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Tikrai, Berlyno paciento tema [per V. Putino ir G. Conte pokalbį] buvo paminėta ir tikrai prezidentas informavo italų kolegą, kad jau gana nemažai laiko vyksta preliminarus tyrimas. De facto vykdomi tyrimo veiksmai, bet... de jure nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nes visi rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų“, – sakė D. Peskovas.

Pasak jo, V. Putinas taip pat kalbėjo, kad Rusija „nusiteikusi išaiškinti įvykio priežastis ir yra tuo suinteresuota“.

Be to, D. Peskovas sakė, kad Kremlius neturi informacijos apie A. Navalno sveikatos būklę ir nėra linkęs tikėti žiniasklaidos pranešimais, kad opozicionierius pabudo iš komos.

„Tai juk žiniasklaidos pranešimai. Mes jau įpratome visuomet labai atsargiai vertinti žiniasklaidos pranešimus ir kol kas negalime laikyti šių pranešimų pradiniu šaltiniu, kol jų neparems kokia nors oficiali informacija, – sakė jis. – Neturime kokios nors patikimos informacijos dėl paciento sveikatos būklės.“

Tuo pačiu D. Peskovas pažymėjo, kad bet kokios užuominos apie Rusijos pareigūnų sąsajas su A. Navalno apnuodijimu yra nepriimtinos ir klaidingos.

„Tiesiogines ar netiesiogines nuorodas į kokių nors Rusijos oficialių atstovų sąsajas su šiuo įvykiu mes laikome... nepriimtinomis ir a priori klaidingomis bei iškreipiančiomis tikrovę“, – sakė jis.

D. Peskovo buvo paprašyta pakomentuoti JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) trečiadienio pareiškimą, jog yra didelė tikimybė, kad nuodyti Rusijos opozicijos lyderį nurodė aukšto rango pareigūnai Maskvoje.

„Jis taip nesakė. Mes girdėjome jo pareiškimą šia tema“, – pažymėjo D. Peskovas.

44-erių A. Navalnas, vienas pagrindinių V. Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu. Lėktuvas neplanuotai nutūpė Omske ir A. Navalnas komos būsenos buvo nuvežtas į Omsko ligoninę. Rugpjūčio 22-ąją jis buvo pervežtas į kliniką „Charite“ Berlyne.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų.

Rugsėjo 7-ąją klinika „Charite“ paskelbė, kad A. Navalnas pabudo iš dirbtinės komos, jo būklė pagerėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Patys nuodijo patys sau byla išsikels ir dar bausme pasiskirs iki gyvos galvos. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS