Kremlius neigia siekiąs destabilizuoti Baltarusiją | kl.lt

KREMLIUS NEIGIA SIEKIĄS DESTABILIZUOTI BALTARUSIJĄ

Kremlius ketvirtadienį neigė turįs kokių nors planų „destabilizuoti“ padėtį savo „sąjungininkėje“ Baltarusijoje, šios šalies saugumo tarnybos areštavus 33 Rusijos piliečius ir pareiškus, kad jie yra samdiniai, pasiųsti į misiją, kurios tikslas – sutrikdyti artėjančius prezidento rinkimus.

Trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos sulaikė netoli Minsko 32 Rusijos piliečius, kaip manoma, priklausančius Rusijos privačiai karinei kompanijai „Wagner“ – slapiai organizacijai, esą kontroliuojamai Rusijos prezidento Vladimiro Putino vieno iš sąjungininkų ir naudojamai Maskvos interesams ginti Ukrainoje, Sirijoje ir Libijoje. Dar vienas Rusijos pilietis buvo areštuotas šalies pietuose.

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Andrejus Ravkovas sakė, kad yra iškelta baudžiamoji byla ir kad sulaikytiesiems ketinama pateikti kaltinimus dėl rengimosi įvykdyti „teroro aktų“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad kaltinimai, esą „organizacijos iš Rusijos siunčia žmonių, kad šie destabilizuotų padėtį Baltarusijoje“, yra „nieko kita, tik insinuacijos“.

Tai buvo pirmasis Maskvos oficialus komentaras į pastaruosius įvykius Baltarusijoje.

D. Peskovas pabrėžė, kad Rusija ir Baltarusija yra „sąjungininkės ir labai artimos partnerės“.

Trečiadienio areštai įvyko Baltarusijai ruošiantis rugpjūčio 9-ąją vyksiantiems prezidento rinkimams, per kuriuos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

Pastarosiomis savaitėmis A. Lukašenkos režimas areštavo virtinė opozicijos šalininkų ir kandidatais į prezidento postą siekusių užsiregistruoti veikėjų.

Baltarusijos valstybės saugumo tarybos vadovas Andrejus Ravkovas sakė, kad tarnybos tebeieško daugiau kaip šimto kitų į šalį galimai atsiųstų kovotojų.

D. Peskovas reiškė abejones dėl šių areštų pagrįstumo ir sakė, kad Rusija „neturi jokios informacijos apie kokius nors neteisėtus veiksmus“.

Pasak jo, šis incidentas „reikalauja paaiškinimo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS