Kremlius: Rusija nori likti energetinio saugumo Europoje garantu | kl.lt

KREMLIUS: RUSIJA NORI LIKTI ENERGETINIO SAUGUMO EUROPOJE GARANTU

Atnaujinus dujų tiekimą „Nord Stream 1“ dujotiekiu į Vokietiją, Kremlius pabrėžė, kad Rusija nori likti energetinio saugumo Europoje garantu. Prezidentas Vladimiras Putinas visad akcentavo, kad valstybinis koncernas „Gazprom“ vykdo visus įsipareigojimus, ketvirtadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„O bet kokie su tuo susiję techniniai sunkumai kyla dėl Europos Sąjungos įvestų ribojimų. Jie neleidžia atlikti įrangos remonto“, – pridūrė S. Peskovas, turėdamas omenyje sankcijas Rusijai.

„Gazprom“ pastaruoju metu kelis kartus kritikavo, kad „Siemens Energy“ bendrovė negrąžina Kanadoje sutaisytos dujų turbinos, reikalingos „Nord Stream 1“ eksploatacijai. Po Vokietijos vyriausybės prašymų Kanados vyriausybė, nepaisant sankcijų Rusijai, galiausiai sutiko ją perduoti. Tačiau kur turbina šiuo metu yra, neaišku. Todėl dujų tiekimas „Nord Stream 1“ dujotiekiu ketvirtadienį vėl atnaujintas tik 40 proc. pajėgumu – kaip jau prieš prasidedant techninės profilaktikos darbams.

Kremliaus atstovas šiame kontekste atmetė ir kaltinimus, kad Rusija ieško dingsties ateityje dirbtinai mažinti dujų tiekimo apimtis. Yra objektyvių techninių priežasčių, kurias užfiksavo ir „Siemens“, – sakė D. Peskovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę įspėjo, kad tiekiamų dujų kiekis gali būti dar labiau sumažintas – iki 20 proc. arba 33 mln. kubinių metrų per dieną, jei turbina iki kitos savaitės nebus įmontuota. Tada reikės remontuoti kitą įrenginį, sakė V. Putinas.

„Praėjusiomis dienomis girdime daug priekaištų. ES atstovai kaltina Rusiją, kad ji naudoja dujas šantažui, kaip politinio spaudimo priemonę, - sakė D. Peskovas. – Tačiau tai visiškai nepagrįsti tvirtinimai, mes juos kategoriškai atmetama“. „Gazprom“ esą nori vykdyti savo įsipareigojimus. „Rusija, kaip energijos išteklių tiekėja, yra labai svarbus ir reikalingas Europos energetinio saugumo veiksnys“, – pažymėjo D. Peskovas.

Gairės: karas Ukrainoje, saugumas Europoje, Dujos, Gazprom
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS