Krizės Korėjoje atveju Japonija gali pasiųsti kariuomenę gelbėti savo piliečių | kl.lt

KRIZĖS KORĖJOJE ATVEJU JAPONIJA GALI PASIŲSTI KARIUOMENĘ GELBĖTI SAVO PILIEČIŲ

  • 1

Japonija pasiruoš pasiųsti karių į Korėjos pusiasalį ten esantiems savo piliečiams apsaugoti, jeigu dėl krizės prireiktų juos evakuoti, antradienį pareiškė gynybos ministrė Tomomi Inada.

Šie komentarai buvo išsakyti, kai Šiaurės Korėja pagrasino „kiekvieną savaitę“ rengsianti balistinių raketų bandymus. Be to, manoma, kad Pchenjanas yra pasiruošęs bet kada įvykdyti šeštąjį branduolinį bandymą.

Tačiau T.Inados pareiškimas parlamente, cituotas naujienų agentūros „Jiji Press“ ir visuomeninio transliuotojo NHK, tikriausiai bus prieštaringai įvertintas Pietų Korėjoje.

Prisiminimai apie Japonijos vykdytą brutalų kolonijinį valdymą ir okupaciją 1910–1945 metais trukdė plėtoti dvišalius santykius, o pareiškimas, kad japonų kariai gali būti vėl pasiųsti į šalies teritoriją tikriausiai sukels visuomenės pasipiktinimą.

M.Inada, pagarsėjusi kaip griežtosios linijos šalininkė, pasisakanti už didesnį Japonijos kariuomenės vaidmenį, sakė, kad šalis pasiruošusi mobilizuoti savo pajėgas, jeigu reikėtų evakuoti japonus, „patiriančius sunkumų išvykti privačiomis susisiekimo priemonėmis“.

Ministrė sakė, kad tokį karių dislokavimą Japonijos įstatymai leidžia, bet taip pat reikėtų gauti susijusios šalies sutikimą.

Japonijos konstitucija atmeta valstybės teisę kariauti, o šalies ginkluotosioms pajėgoms paliekamas tik gynybos vaidmuo siauriausia prasme.

Vis dėlto ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) pasisako už platesnį kariuomenės vaidmenį. 2015 metais buvo priimtas įstatymas, pirmąkart nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos leidžiantis šalies karius siųsti į kovines operacijas užsienyje.

Antradienį į Japoniją atvyko JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), tęsiantis dešimties dienų kelionę po Aziją. Ankstesnę dieną jis apsilankė prie Šiaurės ir Pietų Korėjas skiriančios Demilitarizuotosios zonos.

M.Pence'as antradienį susitiko su Sh.Abe ir pakartojo, kad Vašingtonas lieka ištikimas dešimtmečius gyvuojančiam abiejų šalių gynybos aljansui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juokas

Vašingtone ištikimas haha kol atomo per ištikimybę vėl neužmes jankiams tikėti reikia būti asilu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS