S. Sapega – laisva ar tik paleista iš kalėjimo? | kl.lt

S. SAPEGA – LAISVA AR TIK PALEISTA IŠ KALĖJIMO?

  • 4

Baltarusijos prezidentu save laikantis Aliaksandras Lukašenka suteikė malonę Rusijos pilietei Sofijai Sapegai, kurią kartu su tuomet dar opozicijos veikėju laikytu Ramanu Pratasevičiumi sulaikė per skandalingąją „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo operaciją 2021-ųjų pavasarį.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad A. Lukašenka pasirašė dekretą dėl malonės suteikimo S. Sapegai, kuris buvo perduotas Primorės krašto delegacijai. Šiame Rusijos Tolimųjų Rytų regione mergina gyveno iki po tėvų skyrybų kartu su motina persikraustė į jos gimtinę Baltarusiją. Primorėje gyvena S. Sapegos tėvas.

„Mūsų tautietė Sofija Sapega gavo unikalią galimybę pradėti gyvenimą iš naujo. Po mano kreipimosi ji yra laisvėje“, – platformoje „Telegram“ nurodė Primorės gubernatorius Olegas Kožemiakas. Jis išplatino pirmadienį darytą vaizdo įrašą, kuriame sveikina iš neįvardyto pastato Baltarusijoje išeinančią S. Sapegą.

S. Sapegai buvo pareikšti kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo ir grasinimo teisėsaugos pareigūnams. Pernai gegužę Baltarusijos teismas jai skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė nufilmuoti jų abiejų „prisipažinimai“. Opozicijos šalininkai sakė, kad šiuos įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti. Tačiau vėliau radosi ženklų, pasėjusių įtarimų dėl R. Pratasevičiaus tikrųjų darbo su opozicija motyvų. Praėjus kelioms savaitėms po teismo verdikto, kai buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus, jam buvo suteikta malonė. Kol buvo kalinamas, R. Pratasevičius vedė ir net susilaukė vaiko.

Rusijos propagandiniam laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ duotame trumpame interviu S. Sapega nepanoro kalbėti apie buvusį draugą, kuris tyrimo metu liudijo prieš ją. „Tiesiog palinkėsiu jam gyventi oriai“, – sakė mergina. Ji pati norinti praleisti šiek tiek laiko su šeima, su kuria jai nebuvo leista pasimatyti nuo pat suėmimo.

„Noriu atkurti save. Paskui iš tikrųjų pagalvoti, kaip kurti savo gyvenimą“, – laikraštis citavo S. Sapegą. Tik Primorės gubernatoriaus aktyvumas kelia abejonių, ar mainais už laisvę mergina nebus įtraukta į pastarojo politinius žaidimus. Nors Baltarusijos kalėjimuose net ir prieš 2020 m. įvykius buvo kalinami Rusijos piliečiai, ne vienas jų siaubingomis sąlygomis laikomas ir dabar, A. Lukašenka neskubėjo suteikti jiems malonės. Šiuo atveju O. Kožemiakas prikišamai akcentuoja savo asmeninį sandorį su Minsko diktatoriumi.

Noriu atkurti save. Paskui iš tikrųjų pagalvoti, kaip kurti savo gyvenimą

 

„Jis tėviškai suprato Sofijos tėvų prašymus sušvelninti bausmę. Jie paprašė jo perduoti juos asmeniškai broliškos valstybės vadovui. Dekretas dėl malonės suteikimo buvo pasirašytas iš karto po mūsų susitikimo. Tokį žingsnį gali žengti tik tikrai išmintingas valstybės vadovas ir stiprus žmogus“, – rašė O. Kožemiakas, kurio motina kilusi iš Baltarusijos, socialiniuose tinkluose.

Primorės gubernatorius, dėl savo įtakos regiono žuvininkystei vadinamas žuvų karaliumi, vadovavo delegacijai, kuri šiomis dienomis lankėsi Baltarusijoje ir dar prieš S. Sapegos išlaisvinimą skelbė, kad sutarta dėl prekybos mainų: baltarusiai Primorės krašte pirks jūrų gėrybių, boro rūgšties, sunkiosios technikos, o mainais keliaus pieno produktai.

S. Sapegos tėvas tuoj po dukters sulaikymo viešai išplatintu vaizdo įrašu kreipėsi į A. Lukašenką, prašydamas paleisti dukrą. Pernai liepą jis sumokėjo merginai paskirtą baudą, kuri užkirto kelią galimam jos ekstradicijos į Rusiją ar malonės suteikimui. Bauda siekė 175 tūkst. baltarusiškų rublių (apie 67 tūkst. eurų). Sausio mėnesį tapo žinoma, kad A. Lukašenka nepatenkino S. Sapegos malonės prašymo. Teigiamai buvo atsakyta tik po Primorės krašto vadovo kreipimosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Svetka virėja

Leidžia laika su nauju žaisliuku lakunu iš ruskyno.

Ane ?

Kodėl save laikanti prezidente Cichanouskaja neprašė ir neparašė malonės prašymo dėl Sapegos???

O koks

cia musu svarbalas!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS