Latvija vis labiau nerimauja dėl sieną kertančių migrantų iš Baltarusijos antplūdžio | kl.lt

LATVIJA VIS LABIAU NERIMAUJA DĖL SIENĄ KERTANČIŲ MIGRANTŲ IŠ BALTARUSIJOS ANTPLŪDŽIO

  • 0

Latvija vis labiau nerimauja dėl didėjančio migrantų, bandančių neteisėtai kirsti valstybės sieną su Baltarusija, skaičiaus ir į pagalbą pasienyje pasitelkė kariuomenės pajėgumus.

Latvijos valstybės sienos apsaugos tarnyba antradienį pranešė, kad per praėjusią parą buvo apgręžti 103 asmenys, bandę nelegaliai kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną, kurios bendras ilgis – 173 kilometrai. Septyniems asmenims humanitariniais sumetimais leista atvykti į šalį.

Dauguma migrantų yra iš Afrikos ir Artimųjų Rytų, ypač iš Afganistano ir Sirijos.

Pareigūnų teigimu, nuo rugpjūčio pabaigos Baltarusijos pasienyje kelias dienas buvo apgręžiama po daugiau nei 100 žmonių, gerokai daugiau nei anksčiau šiais metais. Vien praėjusią savaitę buvo sustabdyta beveik 900 migrantų. Šiais metais bendras skaičius siekia beveik 7,8 tūkst., o per visus 2022 metus – 5 826.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas generolas Guntis Pujatas antradienį Latvijos televizijai sakė, kad daugybę neteisėtų bandymų kirsti sieną paskatino vadinamoji autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo remiama žmonių gabenimo operacija.

G. Pujatas sakė, kad A. Lukašenka taikosi į Latviją, Lietuvą ir Lenkiją, kurios visos ribojasi su Baltarusija, norėdamas išbandyti jų galimybes atremti hibridines atakas iš Minsko, įskaitant migrantų srautus pasienyje.

2021 metais tūkstančiai migrantų, daugelis iš Sirijos, Afganistano ir Irako, plūstelėjo prie Baltarusijos sienos su Lenkija, kur įstrigo kelioms savaitėms. ES apkaltino A. Lukašenką, kad jis padeda neteisėtai kirsti sieną, keršydamas už sankcijas, įvestas po rinkimų, kuriuos Vakarai pavadino suklastotais. A. Lukašenka neigė skatinantis migraciją į Europą.

Dėl pastaruoju metu smarkiai išaugusios nelegalios migracijos Latvijos sienos apsaugos tarnyba pasiūlė uždaryti Silenės sienos perėjimo punktą pasienyje su Baltarusija, kuris taip pat yra ES išorės siena.

Gynybos ministrė Inara Murniece (Inara Mūrniecė) Latvijos transliuotojui sakė, kad vyriausybė nusprendė perkelti vietines karines pratybas ir paprašyti Latvijos kariuomenės siųsti karius padėti pasieniečiams prie rytinės sienos su Baltarusija.

Be to, NATO narės Latvija, Lietuva ir Lenkija pareiškė, kad jei padėtis ir toliau blogės, jos pasilieka teisę visiškai uždaryti savo sienas su Baltarusija.

Lietuva pranešė, kad išsiųs 20 pasieniečių į Latviją, kuri pastaruoju metu susiduria su išaugusiais migrantų, bandančių neteisėtai kirsti valstybės sieną, srautais.

Rugpjūčio pradžioje Lenkijos ir trijų Baltijos šalių vidaus reikalų ministrai perspėjo, kad šalys yra pasirengusios uždaryti savo sienas su Rusijos sąjungininke Baltarusija koordinuotai, jei prie vienos iš valstybių sienų kiltų ginkluotas incidentas ar prasiveržtų migrantų grupė.

Tuo metu Lenkijos vyriausybė pareiškė, kad šalis pasiųs papildomus 2 tūkst. karių sienai su kaimynine Baltarusija sustiprinti, kad būtų užkirstas kelias neteisėtiems sienos kirtimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS