Latvijos koalicijoje 8 postai atiteks „Naujajai vienybei“, 5 – ŽVS, 3 – „Progresyviesiems“ | kl.lt

LATVIJOS KOALICIJOJE 8 POSTAI ATITEKS „NAUJAJAI VIENYBEI“, 5 – ŽVS, 3 – „PROGRESYVIESIEMS“

  • 1

Iš 16 postų Latvijos vyriausybėje ir parlamente, kuriuos paskirstė formuojama valdančioji koalicija, aštuonios atiteks būsimosios premjerės „Naujajai vienybei“, penkios – Žaliųjų ir valstiečių sąjungai (ŽVS), trys – „Progresyviesiems“, trečiadienį po susitikimo su prezidentu Edgaru Rinkevičiumi sakė kandidatė į premjerus Evika Silina (Evika Silinia).

Pasak jos, be premjero posto centristų „Naujoji vienybė“ gaus finansų, sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo, užsienio reikalų, vidaus reikalų, teisingumo, aplinkos ministrų postus.

Tokiu būdu savo postuose išliks dabartiniai finansų ministras Arvilas Ašeradenas, teisingumo ministrė Inesė Libina-Egnerė (Inesė Lybinia-Egnerė) ir švietimo ministrė Anda Čakša.

Užsienio reikalų ministru taps kadenciją baigiantis premjeras Krišjanis Karinis, o į vidaus reikalų ministro postą po pertraukos grįš Saeimos deputatas Richardas Kozlovskis. Aplinkos ir regionų plėtros ministro poste dirbs parlamentarė Inga Berzina (Inga Bėrzinia), o sveikatos apsaugos ministras bus gydytojas ir parlamentaras Hosamas Abu Meri (Hosamas Abu Meris).

ŽVS atiteks parlamento pirmininko, ekonomikos, žemės ūkio, klimato ir energetikos, gerovės ministrų postai.

Parlamento pirmininku ŽVS siūlys buvusį Konstitucinio Teismo pirmininką Gunarą Kutrį, ekonomikos ministru – ŽVS frakcijos pirmininką Viktorą Valainį, žemės ūkio ministru – parlamentarą Armandą Krauzę, gerovės ministru – Saeimos narį Uldį Augulį, jau anksčiau dirbusį šiame poste, klimato ir energetikos ministru – Kasparą Melnį.

„Progresyvieji“ vyriausybėje bus atsakingi už gynybą, kultūrą ir susisiekimą.

Į kultūros ministro postą partija siūlo Rygos miesto tarybos narę Agnese Loginą (Agnesę Loginą), į gynybos ministro postą – parlamento Europos reikalų komiteto narį Andrį Sprūdą, o vadovauti Susisiekimo ministerijai – parlamentinės frakcijos lyderį Kasparą Briškeną.

Saeimos balsavimas dėl vyriausybės patvirtinimo planuojamas penktadienį.

„Man svarbu, kad žmonės jaustų, jog mes juos matome, ir savo veiksmais parodytume, kad jie yra pagrindinė Latvijos vertybė“, – po susitikimo su prezidentu kalbėjo E. Silina.

Ji pabrėžė, kad vyriausybės prioritetai bus latviška, klestinti, saugi, europietiška ir įtrauki Latvija.

Su E. Rinkevičiumi E. Silina taip pat aptarė, kad naujoji vyriausybė nedelsdama pradės rengti kitų metų valstybės biudžetą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

ar mums idomu kokie p ateiviai figuruos svetymam kieme kai savas neisvalytas nuo demparazitu kai pso obamsaika ruosia dar baisesnius pz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS