Latvijos premjerė pažadėjo tolesnę paramą Ukrainai: pergalė yra vienintelis būdas atkurti saugumą | kl.lt

LATVIJOS PREMJERĖ PAŽADĖJO TOLESNĘ PARAMĄ UKRAINAI: PERGALĖ YRA VIENINTELIS BŪDAS ATKURTI SAUGUMĄ

  • 0

Latvijos ministrė pirmininkė Evika Silina (Evika Silinia) ketvirtadienį Rygoje susitikusi su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu pažadėjo tolesnę Latvijos paramą Ukrainai ir teigė, kad naujas karinės pagalbos paketas suteiks papildomų pajėgumų sustabdyti Rusiją ir jos vykdomus žiaurumus.

Ministrų kabinetas ketvirtadienį pasirašė Latvijos ir Ukrainos vyriausybių susitarimą, reglamentuojantį Latvijos ir Ukrainos bendradarbiavimą techninės ir finansinės pagalbos srityse. Bendrą memorandumą taip pat pasirašė Ukrainos strateginės pramonės ministerija ir Latvijos saugumo ir gynybos pramonės federacija.

Susitikimo pradžioje premjerė pabrėžė, kad Latvija buvo, yra ir bus kartu su Ukraina ir kad Ukrainos žmonės gali tikėtis nuolatinės Latvijos karinės, politinės ir finansinės paramos.

„Davėme jums pažadus ir jų laikysimės tiek Latvijoje, tiek Europos Sąjungoje, tiek remdami jūsų kelią į NATO. Mums natūralu palaikyti Ukrainą, nes Latvija pažįsta blogį – mes išgyvenome sovietinio okupacinio režimo žiaurumus. Deja, tas pats blogis atgimė šiandieninėje Rusijoje“, – teigė E. Silina.

Ji pabrėžė, kad Ukrainos žmonės, siekdami apginti savo namus ir šeimas, žavi savo stiprybe ir kartu vykdo reformas, kad galėtų prisijungti prie ES.

Naujame Latvijos karinės pagalbos pakete numatoma tiekti ginklus, šaudmenis, dronus, artileriją ir įrangą Ukrainai, taip pat tęsti ukrainiečių karių mokymus.

Parama Ukrainai yra svarbiausias mūsų šalies, parlamento ir vyriausybės saugumo prioritetas.

2024 metais Latvijos biudžete yra numatyta lėšų Ukrainos atstatymui. Taip pat planuojama tęsti Ukrainos karių reabilitaciją bent jau tokiu pat lygiu kaip 2023-aisiais.

Premjerė V. Zelenskiui taip pat patvirtino, kad Latvija ir toliau rems Ukrainos civilius gyventojus, kurie Latvijoje rado prieglobstį nuo karo. 2022 metų kovo duomenimis, Latvijoje užregistruota 52 tūkst. 660 Ukrainos civilių.

Taip pat buvo aptarta būsima sankcijų Rusijai politika, priemonės prieš sankcijų politikos apėjimą, galimybė panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas paramai Ukrainai ir Rusijos atsakomybė už agresijos nusikaltimą.

„Parama Ukrainai yra svarbiausias mūsų šalies, parlamento ir vyriausybės saugumo prioritetas“, – anksčiau ketvirtadienį susitikusi su V. Zelenskiu sakė Latvijos parlamento pirmininkė Daiga Mierina (Daiga Mierinia).

V. Zelenskis padėkojo Latvijos žmonėms už nenuilstamą paramą. Latvijos įstatymų leidėjai patikino jį, kad Ukraina ir toliau gali pasikliauti Latvija, ir padėkojo ukrainiečiams, kovojantiems ne tik už savo, bet ir už Latvijos bei viso pasaulio laisvę.

„Parama Ukrainai yra neabejotinas mūsų šalies, Saeimos ir Vyriausybės saugumo prioritetas. Suprantame, kad Ukrainos pergalė yra vienintelis būdas atkurti saugumą Europos žemyne. Mes esame ir būsime su jumis“, – sakė D. Mierina, pabrėždama, kad V. Zelenskio vizitas į Latviją taip pat yra svarbi žinia Latvijos žmonėms, kasdien palaikantiems Ukrainą.

Gairės: Latvijos ministrė pirmininkė, Evika Silina, Volodymyras Zelenskis, parama Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS