Latvijos prezidentas paprašė kandidatės į premjerus E. Silinos suformuoti naują vyriausybę | kl.lt

LATVIJOS PREZIDENTAS PAPRAŠĖ KANDIDATĖS Į PREMJERUS E. SILINOS SUFORMUOTI NAUJĄ VYRIAUSYBĘ

  • 0

Latvijos socialinės apsaugos ministrė ir kandidatė į premjerus Evika Silina (Evika Silinia) ketvirtadienį buvo paprašyta Latvijos prezidento suformuoti naują vyriausybę po to, kai anksčiau šį mėnesį netikėtai apie savo atsistatydinimą pranešė ministras pirmininkas Krišjanis Karinis.

Rugpjūčio viduryje K. Karinis paskelbė, kad dėl nesutarimų valdančiojoje koalicijoje atsistatydina iš premjero pareigų.

E. Silina yra K. Karinio centristinės partijos „Naujoji vienybė“, kuri laimėjo 2022-ųjų pabaigoje vykusius visuotinius rinkimus, tačiau jai pavyko sudaryti tik koalicinę vyriausybę, turinčią 53 iš 100 vietų parlamente, narė.

K. Karinis ir iš pareigų besitraukiantys ministrai liks savo postuose, kol parlamentas patvirtins naująjį ministrų kabinetą.

„[Koalicijos] derybos greičiausiai bus trumpos“, – spaudos konferencijoje teigė E. Silina.

48-erių E. Silina, įgijusi teisininkės išsilavinimą, į parlamentą buvo išrinkta praėjusių metų spalį.

„Naujoji vienybė“ Saeimoje turi 26 vietas, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 16, o „Pažangieji“ – 10, taigi vadinamasis galimos naujos vyriausybės branduolys iš viso turėtų 52 vietas, arba minimalią daugumą.

Buvusios koalicijos narės „Jungtinis sąrašas“ ir „Nacionalinis susivienijimas“ turi atitinkamai 15 ir 13 vietų parlamente.

Opozicinė partija „Už stabilumą!“ turi 10 mandatų, o „Pirmiausia – Latvija“ – aštuonis. Taip pat yra du nepriklausomi parlamento nariai.

Nuo 2019-ųjų Latvijos premjeru dirbęs K. Karinis neseniai pabandė išplėsti koaliciją, tačiau sulaukė griežtos kritikos iš valdančiojo bloko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS