Latvijos vadovai ragina svarstyti naujas sankcijas Rusijai | kl.lt

LATVIJOS VADOVAI RAGINA SVARSTYTI NAUJAS SANKCIJAS RUSIJAI

  • 1

Latvijos prezidentas ir vyriausybės vadovė antradienį paragino Europos Sąjungą atnaujinti derybas dėl galimybės sugriežtinti sankcijas Rusijai dėl suintensyvėjusio konflikto Ukrainos rytuose.

Duodamas interviu komercinei televizijai LNT, prezidentas Andris Bėrzinis sakė, kad praeitą savaitgalį įvykdytas raketų smūgis Ukrainos pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, kuris nusinešė 30 civilių žmonių gyvybių ir dėl kurio Kijevas kaltina prorusiškus separatistus, buvo „blogiausia, kas galėjo nutikti“.

Jis pabrėžė, kad krizė turi būti sprendžiama diplomatinėmis priemonėmis, grįžtant prie derybų dėl galimybės sugriežtinti sankcijas Rusijai.

Prezidentas pažymėjo, kad ketvirtadienį vyksiančiame ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikime bus tariamasi dėl galimybės padidinti spaudimą Maskvai. Tas susitikimas buvo sušauktas Latvijos, kuri šį pusmetį pirmininkauja ES, diplomatijos vadovo Edgaro Rinkevičiaus iniciatyva.

A.Bėrzinis interviu taip pat atmetė nuomonę, kad ankstesnės sankcijos Rusijai nedavė jokių rezultatų.

Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka šeštadienį, tuojau po atakos Mariupolyje, pareiškė, kad sukilėlių pajėgos pradėjo puolimą siekdamos užimti tą miestą, bet kai paaiškėjo kraujo praliejimo mastas, jis paneigė davęs įsakymą pulti Azovo jūros uostamiestį.

Kijevas kaltina Rusiją, kad ji palaiko separatistus, teikdama karinę ir finansinę pagalbą bei siųsdama į konflikto zoną savo karius, nors Maskva tai kategoriškai neigia.

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma antradienį taip pat sakė palaikanti pasiūlymą griežtinti sankcijas Rusijai.

Duodama interviu Latvijos visuomeninei televizijai vyriausybės vadovė pareiškė, kad pastarieji įvykiai Ukrainoje nepalieka Europos Sąjungai kitos išeities, tik skelbti naujas sankcijas Maskvai.

„Kaip kitaip negu karu galima vadinti tai, kai žūva civiliai. Nebegalime kalbėti, kad tai yra atskiri teroro aktai – tai karas“, – pabrėžė premjerė.

„Mūsų iniciatyva ketvirtadienį bus surengtas ES užsienio reikalų ministrų susitikimas siekiant aptarti, kokios sankcijos yra reikalingos“, – sakė L.Straujuma.

„Tos sankcijos susijusios su ekonomikos bloku – esama įvairių pasiūlymų, – aiškino premjerė. – Žinoma, sankcijos neturėtų trukdyti deryboms, nes sprendinys anksčiau arba vėliau turėtų būti rastas.“

„Aišku, niekas iš tikrųjų nenori tų sankcijų, nes jos veikia ne vien Rusiją, bet ir mus, taip pat didina įtampą pasaulyje. Tačiau įvykiai įrodo, kad Rusija, nors aiškiai žinojo Minsko paliaubų sąlygas, jų nesilaikė. Negalime tiesiog sėdėti ir žiūrėti, nes tai yra karas“, – pridūrė L.Straujuma.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha cha cha

O latviai tokie patys girtuokliai kaip ir lietuviai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS