Latvijos vyriausybė pritarė sienos perėjimo punkto uždarymui pasienyje su Baltarusija | kl.lt

LATVIJOS VYRIAUSYBĖ PRITARĖ SIENOS PERĖJIMO PUNKTO UŽDARYMUI PASIENYJE SU BALTARUSIJA

  • 0

Atsižvelgdama į didėjantį nelegalios imigracijos iš Baltarusijos spaudimą, Latvijos vyriausybė antradienį nusprendė uždaryti Silenės sienos perėjimo punktą pasienyje su šia šalimi.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau nurodė, kad per trumpą laiką smarkiai išaugo nelegalių migrantų skaičius.

Kad nebūtų didelės įtakos krovinių eismui, taip pat skubiai reikalingoms kelionėms, susijusioms su darbu, humanitarinėmis priežastimis, nenugalimos jėgos aplinkybėmis, sienos kirtimo punktas Paterniekuose veiks ir toliau.

Uždarius Silenės sienos perėjimo punktą bus lengviau perskirstyti išteklius gamtinei sienai.

„Kartu manoma, kad sumažinus Latvijos ir Baltarusijos sieną kertančių asmenų skaičių, sumažėja ir su tuo susijusi rizika. Pažymėtina, kad Baltarusijos atvira parama karo Ukrainoje veiksmams vertinama kaip papildomas rizikos veiksnys ir galimas motyvas Baltarusijai toliau siekti destabilizuoti padėtį pasienyje su Latvija“, – teigiama anksčiau paskelbtame Vidaus reikalų ministerijos pareiškime.

Šiuo metu yra du teisėti pasienio kontrolės punktai keliuose ir vienas geležinkelyje. Trys pasienio kontrolės punktai tebėra uždaryti dėl suintensyvėjusių nelegalios migracijos srautų iš Baltarusijos.

Vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis (Richardas Kozlovskis) po vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė, kad uždarius Silenės sienos perėjimo punktą apie 50 pasieniečių galės atlikti sienos apsaugos užduotis kitur.

Silenės sienos kirtimo punktas bus uždarytas, kai tik premjerė Evika Silina (Evika Silinia) pasirašys atitinkamą nutarimą.

Iki 2024 metų vasario 10 dienos keliose su Baltarusija besiribojančiose teritorijose išliks sustiprinta sienos apsauga. Atsižvelgdama į sparčiai didėjančią hibridinę grėsmę Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, Valstybės sienos apsaugos tarnyba padidino pasieniečių skaičių, kad sustiprintų išorinės valstybės sienos apsaugą.

Pasienio sargyba taip pat paprašė papildomos paramos iš Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų ir valstybinės policijos. Be to, pagalbą kaimyninei Latvijai išsiuntė Estija ir Lietuva.

Prieš dvejus metus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją, Latviją ir Lietuvą per Baltarusijos sieną pradėjo plūsti daugybė migrantų, siekiančių patekti į Europos Sąjungą.

Šalių valdžios institucijos mano, kad Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimo bandymai išstumti migrantus per sieną yra hibridinio karo metodas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS