Laukia istorinis balsavimas: ar bus surengta apkalta D. Trumpui? | kl.lt

LAUKIA ISTORINIS BALSAVIMAS: AR BUS SURENGTA APKALTA D. TRUMPUI?

JAV Atstovų Rūmai trečiadienį surengs istorinį ir nekantriai laukiamą balsavimą dėl apkaltos prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), paskelbė jų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).

„Rytoj Atstovų Rūmai pasinaudos vienais rimčiausių įgaliojimų, suteiktų mums konstitucijos, kai balsuosime siekdami patvirtinti du  Jungtinių Valstijų prezidento apkaltos straipsnius“, – sakoma antradienį paskelbtame N. Pelosi laiške kolegoms demokratams.

„Šiuo itin maldos reikalaujančiu mūsų šalies istorijos momentu privalome laikytis savo priesaikos remti ir ginti mūsų konstituciją nuo visų jos priešų – tiek užsienio, tiek vidaus“, – pridūrė ji.

Tuo metu D. Trumpas paskelbė neįprastai pikto tono šešių puslapių apimties laišką, reikšdamas įniršį dėl „mėginamo surengti perversmo“ ir „raganų medžioklės“. Kreipdamasis į N. Pelosi prezidentas rašo, kad „istorija jus griežtai nuteis“.

D. Trumpas priminė liūdnai pagarsėjusį teisingumo nepaisymo ir religinio ekstremizmo pavyzdį XVI amžiaus Amerikoje, nulėmusį 20 žmonių egzekuciją – laiške rašoma, kad jam per apkaltos tyrimą buvo suteikta mažiau teisių nei „toms, kurios buvo apkaltintos per Seilemo raganų teismus“.

Nusivylimas ir įtūžis

D. Trumpas kaltinamas bandymu priversti Ukrainą pradėti nepagrįstą tyrimą dėl jo politinio priešininko ir pagrindinio pretendento varžytis su juo 2020 metų prezidento rinkimuose Joe Bideno (Džo Baideno). Pastarajam toks žingsnis būtų pakenkęs.

Prezidentas taip pat kaltinamas trukdymu Kongresui: atsisakymu bendradarbiauti su apkaltos tyrimu, draudimu savo darbuotojams liudyti ir atsisakymu perduoti įrodymais laikomus dokumentus.

Abu šie apkaltos straipsniai neabejotinai bus patvirtinti Atstovų Rūmuose, kur demokratai turi užtikrintą daugumą.

Tuomet byla bus nusiųsta Senatui, kur sausio mėnesį turėtų prasidėti D. Trumpo teismas. Tačiau prezidento išteisinimas yra tiek pat tikėtinas, nes Senatą kontroliuoja respublikonai.

Net ir žinodamas būsiant tokią baigtį, D. Trumpas liejo savo nusivylimą ir įtūžį laiške Atstovų Rūmų pirmininkei, teisindamas savo darbą ir puldamas demokratus.

Laiške su Baltųjų rūmų emblema ir D. Trumpui būdingu didžiuliu parašu demokratų politikė veteranė N. Pelosi kaltinama „sulaužiusi ištikimybę konstitucijai“ ir „paskelbusi atvirą karą Amerikos demokratijai“.

Prezidentas pakartojo, kad visa byla prieš jį yra „apgaulė“ ir „milžiniška neteisybė“.

Laiške rašoma, kad demokratus rengti apkaltą skatina jų „labiausiai pamišę ir radikaliausi kraštutinės kairės atstovai“.

Demokratai laikosi vieningai

N. Pelosi pareiškė, kad šis prezidento laiškas yra „tikrai nesveikas“.

Trečiadienio debatai truks šešias valandas, o balsavimo tikimasi vėlyvą popietę ar vakare.

Visi, išskyrus du, Kongreso demokratai, kurių yra 235, atrodo vieningai balsuosiantys dėl apkaltos straipsnių, nors kai kurie nariai iš palyginti konservatyvių apygardų dėl savo pozicijos galėtų būti neperrinkti per kitų metų rinkimus.

„Karo tarnyba išmokė mane į pirmą vietą kelti mūsų šalį, ne politiką, o darbas federalinio prokuroro poste išmokė, kokie svarbūs yra teisingumas ir teisinė valstybė“, – pareiškė pirmą kadenciją dirbanti Atstovų Rūmų narė Mikie Sherrill (Maiki Šeril) iš D. Trumpą palaikyti linkstančios apygardos Naujajame Džersyje.

„Balsuosiu už apkaltos straipsnius“, – pridūrė ji.

„Žinau, kad kai kurie žmonės pyks dėl mano sprendimo, bet aš buvau išrinktas daryti tai, kas teisinga, o ne politiškai saugu“, – sakė Anthony Brindisi (Entonis Brindizis), pirmą kadenciją dirbantis demokratas iš konservatyvios Niujorko apygardos.

Keliuose šalies miestuose, įskaitant Niujorką, Bostoną, Naująjį Orleaną ir Los Andželą, vyko protesto akcijos apkaltai palaikyti.

Demonstrantai nešė plakatus su raginimais Kongresui „išmesti Trumpą“ ir „apsaugoti mūsų demokratiją“.

Viename plakate, užsimenant apie artėjančias Kalėdų šventes, kitiems protestuotojams buvo linkima „Linksmos apkaltos“.

Įtampa Kongrese

Per posėdį Atstovų Rūmų Taisyklių komitete, kurs nustato balsavimų procedūras, įtakingas respublikonas Dougas Collinsas (Dagas Kolinsas) kaltino demokratus bandant paskubomis prastumti apkaltą.

„Ateis atpildo diena, – perspėjo jis. – Kad ir ką galbūt pasieksite, tai netruks ilgai.“

Tuo metu du įtakingi senatoriai surėmė ietis dėl to, kokį pavidalą įgis teismas. Demokratai tvirtina, kad Baltųjų rūmų pareigūnai turi būti iškviesti liudyti.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) nori, kad liudytų D. Trumpo administracijos vadovas, buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir dar du pareigūnai.

Tačiau Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas), galintis didele dalimi nustatyti taisykles, tai atmetė, be to, kategoriškai nesutinka, kad apkalta nėra vien politinis reikalas.

„Galvoju, kad turėsime kone visiškai partinę apkaltą, – sakė jis. – Tai politinis procesas. Jokių teisminių dalykų čia nėra. Aš dėl to visai nesu nešališkas.“

GALERIJA

  • Laukia istorinis balsavimas: ar bus surengta apkalta D. Trumpui?
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Keista - prie ko čia apkaltos, jei JAV tradidija - nušaut Prezidentą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS