Lenkija: artėjama prie susitarimo dėl ES biudžeto | kl.lt

LENKIJA: ARTĖJAMA PRIE SUSITARIMO DĖL ES BIUDŽETO

Lenkijos premjero pavaduotojas trečiadienį nurodė, kad naujai pasiūlytas susitarimas dėl Europos Sąjungos daugiamečio biudžeto reiškia, kad priežastys Varšuvai ir Budapeštui jį vetuoti „praktiškai išnyko“.

Vienas ES diplomatas, pageidavęs neviešinti jo vardo, trečiadienį kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP nesutiko patvirtinti, kad toks susitarimas pasiektas, bet taip pat neatmetė jo galimybės.

„Laukiame galutinio patvirtinimo“, – sakė jis.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ankstesnę dieną sakė, kad yra „gera galimybė“ susitarti dėl ES biudžeto ir koronaviruso pandemijos paveiktos Bendrijos ekonomikos gaivinimo paketą per ketvirtadienį vyksiantį bloko viršūnių susitikimą.

Budapeštas ir Varšuva praeitą mėnesį užblokavo 1,8 trln. eurų daugiamečio biudžeto ir ekonomikos gaivinimo paketą, nes Briuselis pasiūlė ES narių finansavimą susieti su teisinės valstybės principų laikymusi.

Briuselis abi vyriausybes kaltina varžant demokratines laisves, ypač teismų nepriklausomumą Lenkijoje ir žiniasklaidos laisvę Vengrijoje.

„Priežastys Lenkijai ir Vengrijai laikytis kitokios pozicijos nei kitų ES šalių, praktiškai išnyko“, – trečiadienį žurnalistams Varšuvoje sakė Lenkijos vicepremjeras Jaroslawas Gowinas.

Europos Sąjungai „pirmininkaujančios Vokietijos pozicija taip pat panaši į Lenkijos ir Vengrijos, bet, aišku, susitarimui Europos [Vadovų] Taryboje reikalingas vienbalsiškumas“, pridūrė J. Gowinas, vadovaujantis Lenkijos konservatyvios koalicinės vyriausybės mažesniajai partnerei.

„Šiuo metu Varšuvos-Berlyno-Budapešto trikampyje yra sutariama. Esu įsitikinęs, kad šis susitarimas taip pat apims ir kitas 24 Europos sostines“, – pridūrė vicepremjeras.

Vis dėlto Berlynas trečiadienį nepateikė jokių užuominų apie kompromisą. ES ekonominė galiūnė Vokietija iki gruodžio 31 dienos tebepirmininkauja blokui.

Kalbėdama Bundestage Vokietijos kanclerė Angela Merkel atsisakė prognozuoti, ar šis ginčas gali būti greitai išspręstas. „Deja, negaliu pasakyti, ar tai suveiks, ar ne“, – kalbėjo ji.

Tiek Vengrija, tiek Lenkija grasino vetuoti daugiametį biudžetą ir atsigavimo po COVID-19 pandemijos fondą, jeigu ES pirmininkaujanti Vokietija toliau rems reikalavimus, kad bloko šalys turi laikytis teisinės valstybės principų, jeigu nori gauti Bendrijos lėšų.

„Esu įsitikinęs, kad turime gerą galimybę šią savaitę užversti šią bylą“, – per vizitą Varšuvoje sakė V. Orbanas, atvykęs pasikonsultuoti su Budapešto sąjungininkais lenkais.

„Mus teskiria centimetras“, – televizijai „Polsat“ sakė Vengrijos lyderis.

Visgi nacionalistinių pažiūrų V. Orbanas pabrėžė, kad Varšuva ir Budapeštas lieka „vienoje pusėje, o pirmininkaujanti Vokietija – kitoje. Turime galimybę Lenkijos ir Vengrijos pergalei“.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis antradienį sakė, kad Varšuva kol kas neatsisako grasinimo vetuoti paktą ir yra pasiruošusi visiems scenarijams.

„Esame pasiruošę mėnesiams tarimosi ir derybų, bet taip pat esame pasiruošę galimam preliminariam biudžetui, taigi, šiuo metu neatmetame jokių scenarijų“, – kalbėjo M. Morawieckis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS