Lenkija kariuomenės modernizavimui išleis 43 mlrd. eurų | kl.lt

LENKIJA KARIUOMENĖS MODERNIZAVIMUI IŠLEIS 43 MLRD. EURŲ

Lenkija pranešė iki 2026-ųjų kariuomenės modernizavimui, įskaitant naikintuvų, sraigtasparnių ir povandeninių laivų įsigijimą, išleisianti 43 mlrd. eurų.

Naujoji technika bus dislokuota daugiausia šalies rytuose – rytiniame NATO flange – dėl kilusio nerimo po Maskvos 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos ir žlugusios Jungtinių Valstijų ir Rusijos vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties.

„Žinome, kaip modernizuoti Lenkijos kariuomenę, ir mes tai padarysime!“ – tviteryje rašė gynybos ministras Mariuszas Baszczakas.

Jo teigimu, planuojama įsigyti povandeninių laivų, sraigtasparnių, žemė-oras raketų sistemų ir 32 naujus penktos kartos naikintuvus, pakeisiančius seną rusišką techniką. Tačiau M. Blaszczakas neatskleidė tikslios įsigijimų datos.

Anksčiau vasarį JAV ir Lenkija patvirtino 414 mln. dolerių (363 mln. eurų) susitarimą dėl mobilių prieštankinių raketų sistemų įsigijimo. Pernai kovą Varšuva pasirašė 4,75 mlrd. dolerių (4,17 mlrd. eurų) vertės sandorį dėl Jungtinių Valstijų raketų sistemų „Patriot“ įsigijimo.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė ne kartą skatino JAV įkurti nuolatinę karinę bazę. Šiuo metu rotacijos principu Lenkijoje dislokuota beveik 5 tūkst. Jungtinių Valstijų karių.

Pasak Lenkijos žiniasklaidos, JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Johnas Roodas kovą apsilankys Varšuvoje, kur pristatys planus įrengti svarbų JAV kariuomenės štabą Lenkijoje.

Lenkija su 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viršijančiu gynybos biudžetu yra viena iš nedaugelio NATO šalių, įgyvendinusių Aljanso gynybos finansavimo tikslą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Edvardas

Ir Lietuvos gyventojai dasidejo 360 mijonais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS