Lenkijoje įsiplieskęs kunigų pedofilijos skandalas krečia politinę sceną | kl.lt

LENKIJOJE ĮSIPLIESKĘS KUNIGŲ PEDOFILIJOS SKANDALAS KREČIA POLITINĘ SCENĄ

  • 2

Katalikišką Lenkiją sukrėtęs dokumentinis filmas apie kunigų pedofiliją gali smogti valdančiųjų konservatorių pasirodymui per šį mėnesį vyjsiančius Europos Parlamento rinkimus, nes ši partija palaiko glaudžius ryšius su Katalikų Bažnyčia, ketvirtadienį nurodė analitikai.

Abi pagrindinės Lenkijos politinės jėgos – dešinioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bet opozicinių partijų aljansas „Europos koalicija“, vadovaujama liberaliosios „Pilietinės platformos“ (PO) – šiuo metu, kaip rodo apklausos, yra daugmaž vienodai populiarios, tad naujasis filmas gali veiksmingai pakreipti balsavimo rezultatus, sako apžvalgininkai.

Per gegužės 26-ąją vyksiančius rinkimus „visas šis reikalas gali pakreipti pusiausvyrą opozicijos naudai“, naujienų agentūrai sakė politikos analitikas Stanislawas Mocekas (Stanislavas Mocekas).

Pasak jo, nuo 2015 metų šaliai vadovaujančiai PiS gali tekti brangiai sumokėtu už savo glaudžius ryšius su Katalikų Bažnyčia – „simbiozę, iki šiol buvusią naudingą abiem pusėms“.

Per „YouTube“ šeštadienį paskelbtas filmas „Tik niekam nesakyk“ (Tylko nie mow nikomu), sukurtas brolių Tomaszo ir Mareko Sekielskių (Tomašo ir Mareko Sekelskių), žaibiškai išplito internete ir buvo peržiūrėtas daugiau kaip 17 mln. kartų.

Du trečdalius šios dokumentinės juostos sudaro slapta nufilmuotos scenos, kuriose matyti, kaip lytinės prievartos aukos, dabar jau suaugusios, stoja į akistatą su senyvais kunigais, nuo kurių piktnaudžiavimo jie prieš dešimtmečius kentėjo.

Šalies žiniasklaida taip pat sutelkė dėmesį į liudytojų pasakojimus, komentarus ir naujus paviešinimus apie įtariamus dvasininkų vykdyto nepilnamečių lytinio išnaudojimo atvejus.

Vyskupai sulaukė kritikos, kad nesiėmė veiksmingo atsako į išnaudojimo atvejus. Taip pat skambėjo raginimai įkurti nepriklausomą komisiją, galinčią ištirti šią problemą.

„Panikos būklė“

Pasak S. Moceko, jeigu dėl pedofilijos skandalo PiS balsuojant netektų vieno arba dviejų procentinių punktų, šis skirtumas gali pasirodyti lemiamas.

Varšuvoje dirbantis katalikų teologas Stanislawas Obirekas (Stanislavas Obirekas) sakė, kad tiek PiS, tiek Lenkijos vyskupų konferenciją yra apėmusi panika.

Jo nuomone, ateinantį mėnesį įvyksiantis Maltos arkivyskupo Charles'o Sciclunos (Čarlzo Šiklunos), Vatikano eksperto dvasininkų pedofilijos reikalams, vizitas gali nulemti, kad virtinė lenkų vyskupų atsistatydins.

„Dabar arkivyskupas Scicluna atvyksta, ir jo vizitas lems svarbius pokyčius. Tai nebus kosmetiniai pokyčiai. Daug vyskupų pasitrauks“, – AFP sakė buvęs jėzuitas.

Ch. Sciclun 10 metų buvo Vatikano teismo, tiriančio kunigų pedofilijos atvejus, prokuroras ir pelnė ryžtingo veikėjo reputaciją.

Jėzuitų ordino, oficialiai vadinamo Jėzaus Draugija, vadovas Arturo Sosa (Arturas Sosa) trečiadienį Varšuvoje sakė, kad Bažnyčios problemos tiek Lenkijoje, tiek kitose šalyse yra susijusios su tradicine dvasininkų įtaka tikintiesiems ir institucijos skaidrumo stygiumi.

Valdantieji konservatoriai ėmėsi skubių priemonių žalai sumažinti ir paskelbė planus padidinti maksimalią bausmę už pedofiliją iki 30 metų įkalinimo, o teisėtų lytinių santykių abipusiu sutikimu amžiaus ribą padidinti nuo 15 iki 16 metų.

Lenkijos parlamentas jau išnagrinėjo šį projektą ir gali artimiausiomis dienomis jį priimti, nes PiS turi absoliučią daugumą.

Padariniai rinkimams

Vis dėlto vyriausybės atstovė Joanna Kopcinska (Joana Kopcinska) atmetė „absurdišjus“ pareiškimus, kad šios pataisos projektas yra kaip nors susijęs su Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Pasak jos, šios Baudžiamojo kodekso pataisos buvo rengiamos jau daugiau kaip 10 mėnesių.

Vis dėlto vicepremjeras Jaroslawas Gowinas (Jaroslavas Govinas) pripažino, kad visuomenės debatai dėl pedofilijos „gali sukelti tam tikrų padarinių rinkimams“.

Įtakingas, bet prieštaringai vertinamas kunigas Tadeuszas Rydzykas (Tadeužas Rydzykas), įkūręs katalikiškos žiniasklaidos imperiją, savo ruožtu smerkė „šmeižto kampaniją“, paskatintą „neapykantos“ Bažnyčiai.

Pasak jo, jeigu su pedofilija būtų kovojama iš gerų paskatų, tuomet „kalbėtume, kokia dėl šių nusikaltimų kaltų žmonių dalis yra kitose socialinėse grupėse ir rodytume, kad kunigų procentinė dalis yra maža“.

Kaip bebūtų, S. Obirekas sakė manąs, kad Bažnyčia atsidūrė „ties fundamentalių pokyčių riba“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ne

Ne tuos degino bet tie degino normalius protingus kurie zinojo visa tiesa apie musu pasauli ir tie vel gryzta su savo tiesa nes pasauli valdo pinigai tikejimas ir melas kuris kemsamas kiekviena diena zmonems i galvas

...

Va tokiems reikia ir vėl inkvizicijos laužus užkurt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS