Lenkijos pareigūnai tiria, ar L. Walesa nedavė melagingų parodymų | kl.lt

LENKIJOS PAREIGŪNAI TIRIA, AR L. WALESA NEDAVĖ MELAGINGŲ PARODYMŲ

  • 0

Lenkijos teisėsauga antradienį pranešė tirianti, ar šalies laisvės simbolis Lechas Walesa (Lechas Valensa) davė melagingus parodymus dėl įtarimų, kad jis bendradarbiavo su komunistų slaptąja policija aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje.

Judėjimo „Solidarumas“ lyderis yra aršus valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo“ partijos kritikas.

Valstybės valdomas Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), tiriantis nacių ir komunistų nusikaltimus, pranešime nurodė, jog nagrinėja Nobelio taikos premijos laureato nuo birželio 29 dienos teiktus parodymus.

„Nauji duomenys kelia įtarimų dėl Lecho Walesos pareiškimų“, - nurodė IPN.

L.Walesa yra sakęs, kad slaptosios policijos dokumentai, rodantys, jog jis bendradarbiavo su komunistinio režimo saugumu, nėra autentiški.

Anksčiau šiais metais IPN pranešė, kad buvusio 73-ių prezidento rašysenos ekspertizė įrodo, kad jis dirbo su komunistine policija. Anot instituto, dokumentai rodo, jog L.Walesa pasirašė bendradarbiavimo susitarimą ir už kolaboravimą gaudavo atlygį.

L.Walesa kaltinimus kategoriškai neigia.

„Prezidentas laikosi savo nuomonės, kad dokumentai yra netikri ir jis nėra jų autorius“, - Lenkijos naujienų agentūrai PAP sakė eksprezidento atstovas Adamas Dominskis.

Pasak jo, rašysenos ekspertizė nėra bendradarbiavimo su komunistų policija įrodymas.

2000 metais specialus teismas išteisino L.Walesą ir nutarė, kad nėra pagrindo įtarimams, jog jis galėjo būti mokamas komunistinio režimo agentas.

Tačiau įtarimai vėl išplaukė į dienos šviesą praėjusiais metais, kai IPN iš komunistinės eros vidaus reikalų ministro našlės paėmė iki šiol nežinotų slaptosios policijos dokumentų.

Pernai L.Walesa mįslingai prisipažino, kad praeityje „padarė klaidą“ ir vienos iš daugelio kvotų metu pasirašė kažkokį slaptosios policijos pateiktą dokumentą.

2008 metais IPN paskelbtoje knygoje teigiama, kad L.Walesa buvo registruotas slaptasis sovietų agentas nuo 1970 metų gruodžio, tačiau esą 1976 metų birželį buvo paleistas dėl savo „nenoro bendradarbiauti“.

Savo ruožtu IPN vadovas Jaroslaw Szarekas (Jaroslavas Šarekas) retoriškai klausė, ar šių dokumentų egzistavimas turėjo įtakos tam tikriems sprendimams, kuriuos priėmė L.Walesa  būdamas „Solidarumo“ vadovu ar net po to, kai žlugus komunistiniam režimui jis buvo Lenkijos prezidentu nuo 1990 iki 1995 metų .

„Šis klausimas lieka neatsakytas“, - yra sakęs J.Szarekas. Jis pridūrė, jog IPN „neketina ištrinti Walesos iš Lenkijos istorijos“.

Dauguma L.Walesos šalininkų ir net kai kurie jo priešininkai bei nepriklausomi istorikai tvirtina, kad jam metami kaltinimai nesumenkina jo istorinio vaidmens.

Lenkai vis dar prieštaringai vertina L.Walesą. Kai kurie jį vis dar gerbia dėl pasipriešinimo komunizmui. Tačiau dėl savo kovingo ir skaldančio būdo vėlesniais prezidentavimo metais kai kuriuose sluoksniuose jis tapo nemėgstamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS